Куфари с пари, замесена жена и Брендо: Обвиняват днес "Креди сюиз"

Швейцарската банка отрича обвиненията за пране на пари

Куфари с пари, замесена жена и Брендо: Обвиняват днес "Креди сюиз" | StandartNews.com

Срещу "Креди Суис" (Credit Suisse) - втората по големина банка в Швейцария, ще бъдат повдигнати обвинения в швейцарски съд в понеделник, 7 февруари, за това, че е позволила на предполагаема българска престъпна група за трафик на кокаин да изпере милиони евро, част от които натъпкани в куфари, съобщи Ройтерс (Reuters).

Швейцарската прокуратура заяви, че банката и един от нейните бивши мениджъри за връзки с клиенти не са предприели всички необходими стъпки, за да попречат на предполагаемите наркотрафиканти да укриват и перат пари в брой между 2004 г. и 2008 г.

Банката отрича обвиненията. "Credit Suisse безрезервно отхвърля като неоснователни всички обвинения по този наследен въпрос, повдигнати срещу нея, и е убедена, че бившият й служител е невинен", се казва в изявление на банката пред Ройтерс.

В първия наказателен процес срещу голяма банка в Швейцария прокурорите искат около 42,4 милиона швейцарски франка като обезщетение от Credit Suisse, която вече обяви, че е готова за силна защита в съда.

Случаят привлече голям интерес в Швейцария, където се разглежда като тест за потенциално по-твърда позиция на прокурорите срещу банките в страната.

Обвинителният акт обхваща повече от 500 страници и се съсредоточава върху връзките, които Credit Suisse и бившият й служител са имали с бившия български борец Евелин Банев и множество съдружници, двама от които са обвинени по делото. Второ обвинение по случая е отправено срещу бивш мениджър на връзки с клиенти в друга банка - "Джулиус Баер" (Julius Baer), за улесняване на прането на пари.

Законен представител на бившия служител на Credit Suisse, чието име не може да бъде назовано според швейцарските закони за поверителност, заяви, че случаят е неоправдан и неговият клиент отрича да е извършил неправомерни действия.

Адвокат на двамата предполагаеми членове на бандата, срещу които в швейцарския федерален съд са повдигнати множество обвинения  - в незаконно присвояване, измама и фалшифициране на документи, и които не могат да бъдат назовани според швейцарските закони за поверителност, отказал коментар. Адвокат на бившия мениджър от Julius Baer не е отговорил на исканията за коментар.

Евелин Банев, срещу когото няма обвинения в Швейцария, беше осъден за трафик на наркотици в Италия през 2017 г., а след това и в България през 2018 г. за участие в престъпна организация, занимаваща се с трафик на тонове кокаин от Латинска Америка.

Той изчезна, но беше арестуван през септември в Украйна, откъдето българските прокурори искат екстрадицията му, за да му бъдат предявени обвинения в създаване на организирана престъпна група и трафик на наркотици - това показва червеният списък с издирвани лица на Интерпол.

Банев и законните му представители не са били открити за коментар, съобщава Ройтерс. Адвокат, който представляваше Банев в българския му процес, заяви, че вече не го представлява.

Банката Julius Baer, срещу която не са повдигнати обвинения, отказа да коментира случая.

Пари в куфари

Бившата служителка на Credit Suisse е довела със себе си поне един български клиент, който е бил човек на Банев, когато се присъединява към Credit Suisse през 2004 г., твърдят прокурорите в обвинителния акт, продължава по темата Ройтерс, цитирана от dir.bg.

Клиентът, който по-късно беше застрелян, докато напуска ресторант със съпругата си в София през 2005 г., е започнал да оставя куфари, пълни с пари, в сейф в Credit Suisse, се казва в обвинението.

Прокурорите твърдят, че бандата е използвала така нареченото смърфиране, при което голяма сума пари се разделя на по-малки суми, които са под прага за предупреждение за борба с прането на пари, поставяйки милиони евро в банкноти на малка стойност в сейфове - и по-късно прехвърлянето им по сметки.

Въпреки че оттогава швейцарските частни банки приеха много по-строги проверки за борба с изпирането на пари след международен натиск, обвиняемите заявиха, че това е била стандартна практика по времето, когато са били направени депозитите.

Прокурорите твърдят, че бившият мениджър за връзки с клиенти, който напусна Credit Suisse през 2010 г., след като е бил задържан за две седмици от полицията през 2009 г., е помогнал за прикриване на престъпния произход на парите на клиентите, като е извършил транзакции за над 146 милиона швейцарски франка, включително 43 милиона франка в брой.

"Нашият клиент е несправедливо обвинен, защото швейцарското законодателство изисква лице да бъде замесено, за да се осъди банка", казаха пред Ройтерс адвокати от адвокатска кантора MANGEAT LLC, представляваща бившия служител. "Тя е невинна, възмутена от обвиненията. Ние ще пледираме за нейното пълно оправдаване."

Credit Suisse оспорва незаконния произход на парите, каза за Ройтерс източник, запознат с нейното мислене, като каза, че Банев и хората от неговия кръг са управлявали законен бизнес в строителството, лизинг и хотели.

Швейцарската банка, която според обвинителния акт, е смятала България за високорискова страна по това време, планира да привлече вниманието към сигналите, отправени от нейния отдел за нормативно съответствие към швейцарските прокурори, след като Банев беше временно арестуван в България през април 2007 г., добави източникът.

Credit Suisse се надява, че съдът ще приеме, че ходът на неговия отдел за нормативно съответствие е знак, че банката приема сериозно задълженията си за борба с изпирането на пари и че си сътрудничи с прокурорите по въпроса.

През юни 2007 г. прокурорите поискаха от Credit Suisse информация за сметките на Банев и неговите сътрудници в отговор на искане от България, добави източникът.

Забелязвайки поредица от тегления, отделът за спазване на изискванията на банката (отделът за нормативно съответствие - б.р.) попита прокурорите дали да замразят сметките, но им беше казано да не го правят, за да не отблъскват клиентите, разкрива източника на Ройтерс.

Докато прокурорите дадат зелена светлина на Credit Suisse, голяма част от парите са били изтеглени.

От прокуратурата отказаха коментар в петък, като казаха, че въпросът вече е в ръцете на съда.

Вторият обвинителен акт, повдигнат от федералната прокуратура срещу бившия мениджър за връзки с клиенти в Julius Baer, ​​който е по същото съдебно дело, твърди, че част от средствата са били преведени в друга швейцарска банка. Както стана дума по-горе, бившият мениджър за връзки с клиенти в тази банка, който напусна няколко месеца след извършването на трансферите, е обвинен в улесняване на прането на пари.

Банката е отказала да приеме куфар, пълен с пари от подсъдимите, пише в обвинението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай