Без виновни за убийството на ямболската адвокатка

Без виновни за убийството на ямболската адвокатка | StandartNews.com

15 г. след смъртта на Надежда Георгиева ВКС оправда всички

И бившият прокурор N1 Никола Филчев бе нарочен за килър, съдът не го разпита

Кой уби ямболската адвокатка Надежда Георгиева? 15 г. по-късно въпросът все още е висящ. Болката остава за близките, които никога няма да забравят датата 28 февруари 2000 г. Тогава 30-годишната Надежда Георгиева е открита мъртва в мезонета си в кв. "Стрелбище". Убита е с 9 удара със сатър или брадва в тила. Местопроизшествието е прочистено. Уликите са заличени. В помещението е пусната печка, за да може да затрудни установяването на часа на смъртта. Подсъдими по делото за убийството й бяха Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и съпругата му Димитрина Атанасова. Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила решението на Софийския апелативен съд, който през май м.г. ги оправда. В кориците на делото липсват "годни както преки, така и косвени доказателствени материали, подкрепящи тезата на обвинението, че тримата подсъдими са извършили престъплението, за което им е било предявено обвинение", се казва в решението на съда.

Потник с капка кръв, иззет от дома на подсъдимия Орлин Аврамов. Това бе едно от веществените доказателства в подкрепа на обвинението и на трите съдебни инстанции. ВКС се е съгласил с изводите на апелативните магистрати, че не може окървавеният потник да да се цени в процеса, тъй като е напълно възможно това веществено доказателство да е манипулирано. То е иззето и е съхранявано извън всякакви процесуални правила. Потникът бе

намерен от неустановен полицай, без свидетели

Година по-късно пък беше назначена експертиза, изследвала кръвта по него. Намерената угарка от цигара в коридора под закачалката на дома на Надежда Георгиева, с ДНК на Пламен Калайджиев, също не доказва вината на подсъдимия според магистратите. Те твърдят, че най-невероятно е угарката да е попаднала в апартамента в деня на извършване на престъплението. "Това е така, защото след извършване на деянието жилището е било почистено перфектно, като са липсвали каквито и да било следи. Не би могло да се предположи, че при такова старание за заличаване на следите е била проявена такава драстична небрежност, че да бъде оставен фас с ДНК на един от извършителите", сочи в мотивите си ВКС.

В решението на магистратите се отделя внимание и на показанията на Нанка Колева, съпруга на убития през 2003 г. прокурор Николай Колев. Тя беше заявила, че лично бившият главен прокурор Никола Филчев й е признал, че е убил Надежда Георгиева. ВКС се съгласява, че съдът следва да се придържа единствено към обвиненията, предявени с обвинителния акт, и те касаят само Аврамов, Калайджиев и Атанасова. В същото време ВКС подчертава, че "принципно обстоятелството дали има и друго лице, което няма такова процесуално качество, е извършител на убийството, следва да бъде установено от органите на досъдебното производство в съответствие с изискванията на НПК."

Филчев отрича да е познавал ямболската адвокатка. Твърди, че я е виждал като негова студентка. И сестрата на Надежда, Маргарита Георгиева, заявява, че не знае да са имали някакви отношения. "Ако ме повикат на втора инстанция за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, готов съм да се явя и да дам показания в съда. Не се притеснявам от нищо", заяви пред април миналата година пред ПИК Никола Филчев. Всъщност още преди 2 г. състав на Софийския градски съд не даде вяра на показанията на Колева, като прие, че

твърденията й изхождат от лична неприязън

към Филчев, от когото и тя е пострадала. В тази връзка се подчертава и емоционалното настройване на Колева срещу Филчев, защото свидетелката смята, че бившият главен прокурор е поръчал убийството не нейния съпруг. Според мотивите на магистратите тогава е напълно разбираемо недоволството, което Колева проявява заради начина на воденето на разследването на убийството на нейния съпруг по времето, когато главен прокурор беше Филчев и заради което България бе осъдена в Страсбург. Работата на съда в случая пък е била обвързана с обвинението така, както е внесено - че физически убийци са тримата подсъдими, подбудени от Николай Колев, а не - да доказва участието на Филчев.
Висшите магистрати

не приемат и показанията на затворник

който многократно е осъждан, включително за престъпления против правосъдието. Той свидетелства, че докато били в една килия, Калайджиев му признал за убийството. Оказва се обаче, че разказът му се базира единствено на медийни публикации, като свидетелят дори бърка времето, в което твърди, че е бил съкилийник на подсъдимия.

Делото за убийството на адвокатката Надежда Георгиева се движи между различните съдебни инстанции повече от 10 г. През 2006 г. то започва отначало, след като частните обвинители и граждански ищци искат отвод на председателя на състава Георги Колев - сега шеф на ВАС. Новият съдебен състав, с председател Владимир Астарджиев, връща делото на прокуратурата. После процесът бе спрян заради опитите подсъдимата Атанасова да бъде доведена от Великобритания, където живее от години. Английският съд отказва екстрадицията, като подложи на съмнение независимостта на съда от прокуратурата. Процесът срещу нея продължи задочно.

На 9 октомври 2012 г. делото приключи на първа инстанция. Съдия Владимир Астарджиев от Софийския градски съд оправда подсъдимите. В мотивите си той бе записал, че изходът от делото е бил предизвестен заради "пълно

бездействие на разследващите, крещящ непрофесионализъм

прикриване на оневиняващи доказателства за подсъдимите и нито едно пряко доказателство, което да подкрепя обвинението". Присъдата бе потвърдена от САС. Съставът с председател и докладчик Мария Митева напълно се съгласи с изводите на СГС. Решението на САС бе протестирано, а роднините на Георгиева, които са и частни обвинители, също са обжалвали присъдата. Съставът на ВКС обаче е стигнал до същите изводи, както и предишните инстанции, че всички събрани доказателства водят до единствения възможен извод, че тримата подсъдими са невинни. Според магистратите "първостепенна цел на обвинителната власт е била да представи пред съда такива убедителни доказателства, които да го доведат до несъмнен отговор на въпроса, кои са извършителите на убийството на Надежда Георгиева", но тази цел не е постигната.

Сега остава да видим дали случаят ще бъде отнесен и до Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Още докато делото беше в апелативния съд, адвокат Гаврил Благоев, който е защитник на Димитринка Атанасова, каза, че след окончателното му приключване ще заведе дело. То ще бъде заради продължителността на процеса, но и заради унизително и нечовешко отношение към Атанасова в хода на разследването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай