Земетресение вдясно! Христо Иванов и Атанас Атанасов на нож

Мазните борби в разкаляното ляво продължават между БСП, ПП и неолибералите от ДБ

Земетресение вдясно! Христо Иванов и Атанас Атанасов на нож | StandartNews.com
  • Прокопиев с план за заличаване на старата градска десница
  • Мазните борби в разкаляното ляво продължават между БСП, ПП и неолибералите от ДБ

 

Освен от тежка лидерска криза, партиите в Демократична България са налазени и от тежка коалиционна криза. Острите противоречия на председателите на двете основни политически сили в нея - Христо Иванов на "Да, България", и Атанас Атанасов на ДСБ, вече си личат не само от разнобоя в говоренето и тона им, но и от зле прикриваната търпимост помежду им.

Причината за подмолния сблъсък, който става все по-осезаем, е пълното претопяване на замислената като крайно консервативна дясна ДСБ от далеч по-всеядната "Да, България" до степен, в която първата

изгуби бастиона си София

а втората напълно погълна т.нар. градска десница.

След изборите на 2 октомври оглавяваната от Атанасов партия успя да вкара едва двама души в 48-ото Народно събрание. Но и двамата са от гражданската квота, станали депутати с преференции. Мартин Димитров се сдоби с позицията благодарение на протестантския ромски вот. Кремена Кунева пък придоби политически профил чрез неправителствената организация "Проект #за доброто", насочен към детското образование и здравеопазване.

Самият Атанас Атанасов, оцелял на лидерския пост през февруари 2022 г. след бурно недоволство в низовите структури на партията от представянето й на изборите на 14 ноември 2021 г., когато се класира предпоследна, както и след коалирането й с БСП в четворната коалиция на Кирил Петков, не се включи в традиционната лидерска битка в София, а успя да влезе в 48-ия парламент от друга българска столица, само че морската - Варна.

За стабилизирането на орисваната от създателя си Иван Костов като "най-силна консервативна партия" ДСБ не помогна и сривът на управляващата преди предсрочния парламентарен вот тази година ПП. Макар анализаторите да предричаха, че засмуканите от нея десни избиратели ще се върнат при старата десница. На 2 октомври при нея се върна едва 1%. Но резултатите на ДБ показват, че те са отишли по-скоро при "Да, България", тъй като ПП все по-ясно и особено в предизборната кампания се заяви като лявоориентирана партия. А неприкрития неолиберален уклон на партията на Христо Иванов също вкара коалицията им в тази ниша.  С това образът на т.нар. "градска десница"

окончателно се разми и се превърна в "градска неолевица"

както сочат и скандалните резултати на БСП на последните парламентарни избори, изтласкали традиционната лява партия на безпрецедентното пето място в новия парламент.

По-нататъшните думи и действия на Христо Иванов и Атанас Атанасов разкриха все по-задълбочаващата се пропаст помежду им. Макар на пръв поглед да изглежда резонно, че генерал Атанасов отново е произведен на зам.-председателския пост в 48-я парламент, скептичните привърженици на ДСБ оценяват тази негова позиция като форма, под която Христо Иванов го е "пенсионирал", предоставяйки му поста, съпроводен с известно лустро, шофьор и кола. Но не и с някакво влияние в коалицията им, тъй като цялото й оперативно ръководство и политически послания са под шапката на бившия правосъден министър от второто правителство на Бойко Борисов.

Именно отношението към възможността за съставяне на редовно правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС е основният подмолен препъникамък във вече нескрития сблъсък между двамата лидери на ДБ. На пръв поглед и Атанасов, и Иванов вдъхновено чертаят червена линия с мантрата "никога подкрепа за кабинет на ГЕРБ". И настървено ги натикват в колаборация с "Възраждане".

"Нямаме никакво основание да променим позицията си, че няма да подкрепим правителство на ГЕРБ", натърти на мантрата Атанасов преди дни.

И се хвана за новата опорка на ПП

да канят персонално Борисов на разговори: "Борисов е лидер на първата политическа сила, а стои в Банкя. Ако иска да се случи определена конфигурация, която да поеме изпълнителната власт, да заповяда на масата". Без да си дава сметка, че самите ПП и ДБ дадоха в ръцете на Борисов несломимия аргумент защо не би се явил на такива разговори - не само с незаконния му арест, но и с призивите да се пенсионира. Не е ясно как се пенсионира един създател и лидер на партия, но той обяви и видимо се дръпна от днешните политически совалки.

"Ние отчитаме реалностите и можем да водим смислен и съдържателен диалог, но управление с ГЕРБ и ДПС е невъзможно, защото реалността е, че подобно управление ще изкара хората на улицата, това не е ход за стабилизация, а на дестабилизация", заяви малко по-обосновано Христо Иванов веднага, след като изборните резултати станаха известни. И пръв артикулира мантрата: "Сега нека да направят управление с "Възраждане" и ДПС, нали заедно сваляха правителството". Макар че колкото и да им се щеше на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" да свалят кабинета на Кирил Петков, това нямаше как да стане без гласовете на

коалиционния му партньор ИТН, който го загърби

Зад тези прокламации обаче се вижда коренно различното поведение на двамата лидери на ДБ. За Христо Иванов очевидно важи правилото "стара любов ръжда не хваща". И той често може да бъде засечен в опасна близост до централата на ГЕРБ в т.нар. "Малко НДК", където дори закопчаха колата му още на 3 октомври. Обяснението, че преди това е участвал в бТВ издиша, тъй като входовете към студиата на телевизията и към партийната централа са на съвсем различни места. А колата на Иванов беше точно пред входа, водещ към партийната централа. Където многократно е бил видян още преди падането на кабинета "Петков".

За разлика от Атанасов, хванат в компанията на ортодоксалните противници на Борисов от ПП, предвождани от Кирил Петков и Асен Василев, но без Христо Иванов. И на фона на задълбочаващия се разлом не само между съпредседателите на "Промяната", но и между тях и прагматичното крило в партията, което е наясно, че ако хартиената бюлетина бъде върната, младата им политическа сила бодро ще закрачи по пътя на ИТН.

Ортодокси и то, изпаднали в ярост, обаче не липсват и в ДСБ. И подозрителността им е стигнала до нива, от които насочват отровните си стрели към орисника на коалицията ДБ и задкулисен творец и гуру на "Да, България" Иво Прокопиев. Същият, който закваси и ПП, засмукала немалко гласове на т.нар. "градска десница" и през 2021-а, и през 2022 г., за да я остави в ариергарда на парламентарната битност. Те провиждат в действията му от последните месеци

опити да занули вече очевидно неуспешния си по-стар политически проект

ДБ заедно с единия му левичарски темел - "Да, България", заради който СДС беше отхвърлен като техен партньор преди да се коалира с ГЕРБ. И с цел да укрепи срутището под краката на по-новото му творение ПП, което видимо върви по надолнището.

Именно това е причината ортодоксите в ДСБ да виждат в лидера си Атанас Атанасов "троянски кон" в акцията по заличаването на старата градска десница и преформатирането й в градска неолевица около ПП. С това обясняват и ината му, след като е бил в управление с омразния им извечен опонент БСП, да отказва да прави дори тематични мнозинства с ГЕРБ-СДС, макар да са от едно европейско семейство - ЕНП, и да имат редица съвпадения като изпращането на оръжие за Украйна например. А вече - и за провеждането на т.н. "съдебна реформа", която поне на думи партията на Борисов оставя в ръцете на ДБ. И макар да е абсолютно наясно, че ако 48-ия парламент не състави правителство, а хартиената бюлетина бъде върната, планът "Прокопиев" за заличаването на старата "градска десница" ще успее. И ДБ, поне в този си вид, ще изпадне окончателно от парламентарно представителство.

Всичко това не само обезличава ДСБ и обезоръжава лидера им Атанас Атанасов, но дава и допълнителни козове на Христо Иванов и уж партньорите им от "прокурорската" партия "Да, България" да засилят съучастието на последните с прагматичното крило в ПП и старите им другари във властта ГЕРБ в посока на оцеляването им чрез широко мнозинство в управлението на бъдещо редовно правителство.

Дали от чувство за самосъхранение или под диктовка Христо Иванов вече е взел този завой. Но дали и как ще го направи Атанас Атанасов е трудно да се каже. Не е изключено допълнителен стимул за самоспасяването му да изиграе и сегашният евродепутат Радан Кънев, станал такъв след отстъпените от ГЕРБ гласове, и бивш лидер на ДСБ, спечелил поста като любимец на Иван Костов и за сметка на отцепилия се днешен лидер на КОД Петър Москов.

Радан Кънев рязко бе активиран

и в момента видимо загрява по тъча с ястребските си послания именно към ортодоксите в ДСБ. Но пък в брюкселската си дейност се прочу като верен партньор на лявата представителка Елена Йончева. Докато бившият разградски прокурор от времето на т.н. "възродителен процес" Атанасов е последният мохикан от кохортата на създателя на ДСБ Иван Костов, раздробил и де факто ликвидирал старата десница, преди да оттегли утвърденото си обкръжение от челните й редици и да го замени с, вярно, млади, вярно, вдъхновени, но - още по-вярно - твърде немощни аватари.

Впрочем един от тях, смятан за "златната младеж" на Костов - Даниел Митов, днес е лице, глас и олицетворение на ребрандираната от Бойко Борисов ГЕРБ. И с днешна дата е очевидно, че ако на политическата сцена има някой, който е трудоустроен пенсионер, това е именно тотално проваленият лидер на ДСБ Атанас Атанасов. Вероятно защото и политическата съдба на Христо Иванов в тази или друга посока зависи точно от това. Разбира се, и от плановете на създателя му Прокопиев.

И в крайна сметка се оказа, че

не десният, а левият политически сектор е опразнен

Левият е страшно разкалян и мазните борби на претендентите за него са във вихъра си. А десният вече е добре обязден от ГЕРБ и възкресения след коалицията им СДС. И ликвидирането на ДСБ благодарение на лидерството на Атанас Атанасов и поврътливостта на Христо Иванов окончателно ще приключи тази битка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай