Всички чакат Слави

Когато гръм удари Кирил Петков, как ехото заглъхва при партиите и Радев

Всички чакат Слави | StandartNews.com
  • БСП взима третия мандат, ще има ли кабинет
  • Когато гръм удари Кирил Петков, как ехото заглъхва при партиите и Радев

Студеният атмосферен фронт, който нахлу върху силно нажежения политическия терен след показния отказ на Христо Иванов и Мая Манолова да подкрепят кабинета на „Има такъв народ”, даде очакван резултат – лятна буря замени знойния пек. По всички закони на климатологията, включително партийната, заваляха обяснения, затрещяха обвинения. Накрая паднаха и мълнии, нанасяйки щети, които ще се усетят и на изборите, когато и каквито да са те. Христо Иванов излезе без чадър в пороя, за да обяви, че мандат на БСП няма да подкрепи. И да поиска от „Има такъв народ” да гласува негов кабинет.

Боса по дъжда (в парламента) Мая Манолова се втурна да подарява още неполучената възможност за кабинет на „Има такъв народ”. Последвалата градушка откази от страна на остриетата на ИТН накара и двамата да се отдалечат от пороя.

Корнелия Нинова тихо зачака под стрехата

на Президентството папката за правителство, обяснявайки, че ще стъпи на служебния кабинет, но ще го усъвършенства. Дори да я получи, много вероятно е в окаляния терен да я изтърве.

Голяма светкавица освети ясното политическо небе на служебния кабинет след решението на здравният министър да промени мерките за ковида. Но последвалия политически гръм дойде не от морето, а чак отвъд океана - откъм Канада.

Харвардският министър на икономиката Кирил Петков, който е сред най-харесваните нови лица в политиката, се оказа под дъжд от критики за двойното си гражданство веднага след сам показа разписката за подадените документи. Оказа се, че България е в сърцето му, но Канада е още в паспорта му. Неочаквано, процедурата за отказ от канадско гражданство се оказа  по-важна от казуса за предстоящите избори. Затова и докато едната част от фейсбука загря срещу погазените от харвард-еца закони, в другата част самият Петков надъхваше феновете си с: "Благодаря за подкрепата. Промяната е започнала и няма връщане назад”.

Каква промяна – предстои да видим

Според едни – към нова партия. Социологът Андрей Райчев вече видя в нея стълба на торнадото, което ще помете основно т.нар. протестни партии. Според други – към президентска република. Но за разлика от Радев, самият Петков показва много по-топли чувства към свързаните с него по линия на Иво Прокопиев Асен Василев и Николай Денков, отколкото към патрона си.

Според трети ехото, което заглъхва след чутовния гръм ще донесе преформатиране и овладяване на дясното пространство. Тази версия изглежда най-логична още повече, че Христо Иванов достатъчно дълго време избягва човека с многото прякори, дадени от ДПС.

В средите на десните повече от месец се говори, че Петков е резервният кон на Прокопиев, който да придаде нов блясък на градската десница след неуспеха на Христо Иванов да овладее отвътре кабинета на „Има такъв народ”. След скандала с канадския паспорт Радев надали ще рискува да предложи Петков за премиер, но специалистът по ин витро политически проекти Иво Прокопиев като нищо ще го изстреля на някаква предна позиция още в надпреварата за „Дондуков” 2. Фактът, че Радев и за миг не се разграничи от любимеца си, само сгъсти облаците над главите и на двамата. Защото в навечерието на президентските избори постави на преден план въпроса

кой носи в сърцето си Радев

Заиграването му с десните на Христо Иванов още от времето на парламентарните избори за миналото Народно събрание обиди БСП. А вътрешната опозиция и до днес натяква на Нинова, че е закъсняла с издигането на Радев за втори мандат.

Декларацията на Слави Трифонов, че „Има такъв народ” вдига повторно Генерала и ще работи за победата му още на първи тур, сваля независимия ореол от главата на президента и му сложи партиен пагон. Но безрезервната любов на Мая Манолова все още връща спомена към вдигнатия юмрук.

Истината е, че още докато Корнелия получава третия мандат,

започва политическото безвремие

Часовникът спира, защото няма срок, в който мандатоносителят да се отчете. В момента това е удобно на всички, докато се приеме актуализираният бюджет и се проведат още малко предизборни изслушвания на министри в пленарната зала и заседания на временните комисии.

Според конституционалистите правото работи с термина „разумен срок”, но къде започва и къде свършва разумът на някои от партийните лидери е въпрос, сложен като прогнозата за времето, включително политическото. То е променливо и капризно.

Съставянето на редовно правителство зависи само от едно име – на приемлив за „Има такъв народ” премиер. Ако Корнелия Нинова го намери, правителство ще има, категоричен е Андрей Райчев. Но и самият той не вярва, че вероятността това да се случи е повече от 40 %. Точно същият процент Райчев обяви за вероятност ИТН да направят кабинет с първия мандат.

Подготовката за избори в наносите след лятната буря тече с пълна сила. Но сметките отново са без кръчмар. А гръмотевиците или ще затихнат или ще се разгорят с пълна сила след като чуем сценария на Слави Трифонов. Той ще стане ясен утре в разговора му с Бойко. Не Борисов, а Василев. В "Панорама".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай