Вижте антикризисните мерки на властта, радост за пенсионерите

Пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли вместо със заложените сега 6,1%, със средно 20%

Вижте антикризисните мерки на властта, радост за пенсионерите | StandartNews.com

Министерския съвет разпространи информацията за мерките, които управляващата коалиция е договорила за намаляване на ефекта от поскъпването на електроенергията и цените на горивата, както и за преодоляване на трудностите от инфлацията.

Ето какво предвижда пакетът от мерки:

- Увеличение на пенсии: пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли вместо със заложените сега 6,1%, със средно 20%. Това включва твърдо увеличение на всички пенсии с 60 лева и допълнително процентно увеличение. По т.нар. „Швейцарско правило“ ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хил. пенсионери от 1 октомври, като от 2008 г. ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлацията, в зависимост от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер. Така за година и половина минималната пенсия ще се увеличи с 55% и ще стане 467лв., посочват от МС. Изчисленията показват още, че за предходните 12 години пенсиите са се вдигнали средно с около 100 лв., докато сега само в рамките на година увеличението ще бъде със 167 лв.

- Компенсации заради високите цени на горивата: всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан.

- Диференцирано ДДС: за срок от една година ДДС на хляба ще бъде сведен до 0%, като за същия период ДДС на виното и бирата ще бъде върнато на 20%. В срок от една година ДДС за парно и топла вода да бъде 9%. Ще бъде намален също на 9% ДДС за природен газ за крайни потребители/битови нужди за срок от 1 година. Продължава да бъде по-ниска ДДС ставката по отношение на книгите в размер на 9%.

- Без акциз за някои енергоносители: освобождава се от акциз електроенергията, природен газ, метан.

- Подкрепа на семействата с деца: като дългосрочна мярка се предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно, като ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца през годината.

- Увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС: от 50 000 лв. на 100 000 лв.

- Облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия: целта е компенсиране на небитовите потребители.

- Електронни ваучери за работещите: общият им размер ще бъде увеличен до 1,2 млрд. лв.

- Намаляване на лихвата до 8% за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.

- Препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирани на консумацията за едно домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление.

По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени, посочват от пресцентъра на Министерски съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай