Виетнамците идват! Ето къде ще работят у нас

Подписваме Спогодба за трудова миграция

Виетнамците идват! Ето къде ще работят у нас | StandartNews.com

Източник: БТА

До края на годината България и Виетнам ще подпишат Спогодба за трудова миграция, която ще улесни достъпа на виетнамски граждани до българския трудов пазар.

Това стана ясно по време на третия ден от официалната визита на председателя на Народното събрание Росен Желязков в Социалистическа Република Виетнам. Желязков проведе няколко срещи на високо ниво, предаде БНР.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков и водената от него парламентарна делегация бяха официално посрещнати от председателя на Националното събрание на Виетнам.

В изявление Въонг Динх Хуе посочи България като приоритетен партньор в рамките на членството ѝ в ЕС и оцени високо българския политически акт с ратификацията на Споразумението за защита на инвестициите между Виетнам и ЕС:

"С ползотворното сътрудничество през годините имаме солидна основа да вярваме, че отношенията между двата парламента ще бъдат издигнати на високо ниво и ще допринесат за укрепване на приятелските отношения и многостранното сътрудничество между Виетнам и България."

Росен Желязков и Въонг Динх Хуе очертаха областите за сътрудничество със значим потенциал: селското стопанство, енергетиката, сигурността, отбраната, туризма, културата, образованието и вноса на розово масло и фармацевтични продукти от България.

Председателят на Народното събрание декларира, че още през тази година ще се проведат политическите консултации между България и Виетнам на ниво външни министри и ще се състои 24.то заседание на Смесената комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество:

"Тази година следва да бъде попълнена договорната база с работата по Спогодбата за трудовата миграция между двете страни, която би дала добра основа за нуждите на българския пазар."

По-късно стана ясно, че спогодбата ще бъде финализирана до края на годината и в нея ще се регламентират условията, при които виетнамски граждани ще могат да работят у нас – обясни председателят на комисията по труда и социалната политика в Народното събрание Деница Сачева, която се срещна с председателя на социалната комисия във виетнамския парламент Нгуен Туй Ан:

"Спогодбата на този етап няма да третира конкретни сектори. Тя ще бъде обща за работниците, които биха идвали от Виетнам в България, но на този етап имаме заявки от работодатели, които са в сектори свързани с шивашката индустрия, със строителството, корабостроенето, индустрията и земеделието."

Председателят на Народното събрание проведе срещи и с държавния глава на Виетнам Во Ван Тхъонг и с премиера Фам Мин Чин. Пред тях Росен Желязков изрази желанието на България за разширяване на двустранното сътрудничество в области от взаимен интерес.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Стоян
преди 3 месеца

По скоро да идват, чакаме ги с нетърпение да изчистят Кърджали от бездомни кучета наследство от д_р, доцент и инж. Хасан Азис

Откажи
Гост
преди 3 месеца

Дано не се наложи ,както при първия път ,държавата да им плати билетите за връщане.

Откажи