Топ социолози очакват големи изненади на втория тур на изборите

Скандалът с машините не повлия на резултата на ПП-ДБ, но усили чувствата срещу тях

Топ социолози очакват големи изненади на втория тур на изборите | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Политолози и социолози коментират и тази сутрин резултатите от проведените вчера избори за местна власт, като правят впечатление очакванията им за оспорван втори тур на кметската надпревара в София и в други градове и селища в страната. Пред Нова телевизия те отчетоха постигнатото и направиха прогнози за балотажа.

„В Бургас предимството на кмета е толкова голямо, че няма съмнения, че това е волята на народа. Относно София – дистанцията отива към по-къса от тази снощи”, смята социологът от "Галъп" Андрей Райчев.

Според него скандалът с машините не повлия на резултата на ПП-ДБ, но усили чувствата срещу тях.

„Трудно ми се струва да се обърнат първите две места в София. Васил Терзиев изглежда като фаворит. Ключово обаче е поведението на ГЕРБ – те ще бъдат максимално организирани и мобилизирани, най-вече заради районните кметове. Ключово е поведението на лидера на формацията”, каза Димитър Ганев от "Тренд".

Според експерта на места, където ГЕРБ отиват на балотаж с кандидат, който не е на ПП-ДБ, ще искат подкрепа за подкрепа.

Той смята, че ще видим в някои общини франкенщайни – например ДПС и „Възраждане”, ПП и ИТН, „защото политиката на местно ниво няма такава връзка с тази на национално ниво. В София – ПП-ДБ има много убедителен резултат в общинските съвети, ако имат над 25 души в ОбС, ще се върви към плаващо мнозинство."

„Възраждане ще влезе в общинските съвети, но няма никъде „уау ефект” за тях. Не видях никъде балотаж за тях. БСП направи пробив в София, но това не е пробив на Корнелия Нинова и всички знаят това”, каза още той.

„Възраждане” са прекалено крайни, за да се приемат в битова ситуация. Хората гледат Костадин Костадинов с интерес. Само той и Ваня Григорова говорят искрено на тези избори – каквото мислят го казват”, подчерта Райчев. Той смята, че Бойко Борисов гледа хоризонта Тръмп и няма да пипа шахматната дъска до американските избори.

Ганев заяви, че при Ваня Григорова има политическо бъдеще: „Роди се нова политическа звезда в лявото пространство. Това няма да атакува властта в БСП, а по-скоро да формира нещо алтернативно в ляво.”

„Хекимян в началото игра слабо, но после се разви. В него виждам обаче политическо бъдеще”, каза още Андрей Райчев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай