Субсидиите за партиите остават същите

Субсидиите за партиите остават същите | StandartNews.com

София. Депутатите се отказаха да променят сегашния начин на субсидиране на партиите, както и размерът на държавното финансиране. Идеята беше оставена за следващата година. Променен е обаче моделът, при който субсидията следва депутата, след като народните представители гласуваха поправките в Закона за политическите партии.

В момента извънпарламентарните партии, получили над 1% от гласовете на изборите. получават по 12 лв. на глас.

Парламентът отхвърли второ четене искането на "Атака" субсидия да получават само партиите, минали 4-процентната бариера за влизане в парламента.

"Трябва да се запази сегашното положение субсидия да получават всички партии, преминали 1% бариера, но ще направим всичко възможно тя да бъде сериозна намалена - по този начин отговаряме на очакванията на гражданското общество и на протестиращите", заяви депутатът от левицата и зам.-председател на парламента Мая Манолова.

Георги Кадиев от БСП предложи промяна на модела на субсидията, с който се намалява с 50% държавното финансиране за извънпарламентарните партии и със 17% за формациите в Народното събрание.

„Разгледал съм законодателството в 30 страни и изводът ми е, че няма единна практика. Предложението, което съм направил е близко до практиката в Германия и Унгария", обясни Кадиев.

Христо Бисеров от ДПС обаче репликира, че по този начин ще бъдат ощетени малките партии. Предложението на Кадиев не беше прието.

Единствената приета промяна е, че субсидията вече няма да следва депутата, а ще остава в партията, с чиято листа той е влязъл в парламента. В предишния парламент практиката предизвика скандали, след като се оказа, че народни представители, напуснали парламентарната си група, неформално се зачисляват към друга и съответно тя получава субсидията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай