Стоянович: Предвиждат се промени в закона за културата

Стоянович: Предвиждат се промени в закона за културата | StandartNews.com

София. Нов законопроект предвижда промени в Закона за закрила и развитие на културата. „Там се наложи малка промяна, свързана с времетраенето на съответните мандати на представителите на министерството зад граница. Досега представителите в културните институти имаха 4-годишен мандат, но имаше възможност да станат несменяеми. Срокът за заемане на длъжността директор на български културен институт зад граница ще е не повече от два мандата". Това заяви министърът на културата Петър Стоянович при изслушването му в Комисията по културата и медиите към Народното събрание.

 Той поясни, че  се предвиждат и промени в Закона за културното наследство.

„Приоритетите, по които работим, са на първо място – предстоящо кандидатстване за европейско финансиране. Работата по проектите е започнала късно. Техническата работа е много сериозна", отбеляза министърът,
Друг приоритет е осъвременяване на читалищата. Трябва да се проведе разговор с Националното сдружение на общините, заяви той.

В Министерството на културата се спазва изискването за намаляване на администрацията с 5% и намаляване на разходите на ведомството, допълни културният министър.

Законодателната програма на министерството предвижда промени в Закона за авторските и сродните му права. Той е класически законопроект, който синхронизира националното законодателство с европейските директиви, уточни Стоянович.

Той отбеляза, че от заложените 12.7 млн. лв. в бюджета за филмопроизводство досега са усвоени почти 5 млн. лв.

„Реално не виждам толкова голям проблем. Заложеният бюджет за кино за тази годна ще бъде усвоен. От там насетне, ако можем извън този бюджет със съвместни усилия с Комисията по културата и медиите и с неправителствения сектор да упражним още натиск, да вземем още някаква допълнителна сума, която да покрие стари задължения по филмопроизводството, т.е. тези 4 млн. лв., които всяка година по закона за киното не достигат, бе бил голям наш успех", коментира министърът.

„Работим добре с неправителствения сектор, тази и другата седмица ще поработим с тях по проектобюджета за 2014 г.", отбеляза министърът и допълни: „Затова неправителственият сектор е наш съратник, почти приятел, защото назовава по по-директен и понякога малко по-силен начин онези проблеми, които ние оборотно се опитваме да решаваме".
Министърът пое ангажимент да проучи въпроса с проблемите, които поставиха от неправителствения сектор по отношение на работата на Националния филмов център.

Борим се до края на годината да измъкнем от костеливите ръце на финансов министерство 1 млн. лв. за българската книга. Смятам, че ще се преборим за 3 млн. лв. за следващата година, отбеляза министърът на културата.

Депутатът от Коалиция за България Ваня Добрева попита какви са намеренията на министерството за стимулиране на българската литература. „Важно е представяне на българския писателски талант зад граница – от една страна в региона на Югоизточна Европа, от друга страна – представяне на българска литература на основни книжни пазари и панаири по света, така че да си върнем обратно поне името на нация, която е в предните редици на европейското изкуство", заяви министър Стоянович.

„Ще направя всичко възможно честването на 190-годишнината на Рибния буквар да влезе в културния календар за следващата година", каза той в отговор на втори въпрос на Добрева.

„Работим чудесно с кмета на Велико Търново. Ще продължим работата по обекта на хълма Трапезица. Като министерство в момента нямаме нормативно основание да кажем той е приоритет. Затова е нашето желание да променим механизма, по който се разпределят парите за теренни проучвания и реставрация и консервация, и да минем към приоритизирането", заяви Стоянович.

123 млн. лв. е бюджетът на Министерството на културата за тази година. Българският принцип е „искай много, за да ти дадат нещо". Много по-важно е да изпълним реално онова, което сме заявили. Второто нещо е да решим как от определения бюджет да отделим и какви суми за приоритетите и за недотам приоритетните области. Няма нищо страшно от една редица от проблеми – един или два да бъдат на преден план, а другите да бъдат съпътстващи. Това е следваща стъпка, която ще направим като министерство за подготовка на Бюджет 2014.", обясни министърът.

На въпрос има ли яснота каква ще е конкретната сума, която Министерството на културата ще поиска за Бюджет 2014 Стоянович отговори: „Възможностите на държавата са твърде ограничени, за да мога да се надявам за някакво твърде видимо... По-скоро това, което искам от правителството е да признае, да докаже, да изведе на преден план културата като нещо необходимо, което трябва да бъде защитавано. Имам голямо разбиране от страна на премиера, но от друга страна съм наясно, че на плещите му тежи отговорност за също толкова важни сектори, тъй като не вярвам някой от колегите да се съгласи да отреже от своите пари, за да го прехвърли в областта на културата. Всяко защитено нещо в нашата сфера е достатъчно добър успех в условията на едно тежко наследство и тежка финансова криза".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай