Станишев: Не очаквах, че ще има толкова тежки разкрития

Станишев: Не очаквах, че ще има толкова тежки разкрития | StandartNews.com

София. Левицата не се бори за власт на БСП, а срещу втори мандат на ГЕРБ, заяви лидерът на социалистите Сергей Станишев в студиото на предаването „Лице в лице" по bTV.

„За да свършим това, ни трябва електорална сила. На 12 май е важно хората да не разпилеят гласовете си, защото това ще е от полза на ГЕРБ и ще причини национално бедствие," допълни Станишев.

Той посочи, че на изборите ще участват „много псевдоалтернативи на ГЕРБ", а сред всички 45 партии от интегралната бюлетина, като по думите му БСП е единствената реална алтернатива на ГЕРБ, която е водила последователна политика на противопоставяне на бившите управляващи.„Много малки партии се борят само за 1%, за да получават субсидии и лидерите им да станат практически милионери, защото нямат структури," предупреди Сергей Станишев.

Сергей Станишев отново повтори тезата си, че България се нуждае от „програмно правителство на националното спасение".

„Въпреки че имам качества и знания, предпочетох да не се кандидатирам за министър-председател. Партийният лидер би вкарал в идеологеми едно програмно правителство," обясни Сергей Станишев логиката на лансирането на Пламен Орешарски за бъдещ премиер.

„Държавата няма да остане без власт – след 12 май ще има единно, силно програмно правителство начело с Пламен Орешарски," категоричен бе лидерът на БСП.

В отговор на въпрос дали левицата би приела подкрепата на ГЕРБ за програмно правителство Сергей Станишев настоя да не бъде „вкарван в сценарии". „Борисов и Цветанов трябва да се извинят на всички българи, които през 2009 г. повярваха в идеята ГЕРБ," декларира Станишев.

Лидерът на БСП, който подаде в прокуратурата сигнала за незаконното подслушване на политици, бизнесмени и общественици от страна на МВР, призна, че не е подозирал мащаба на скандала.

„Не можех и да предположа за мащаба на това организирано незаконно подслушване, извършвано от МВР. Можех или да го изхвърля, или да го дам на прокуратурата. И 1% вероятност, че такова нещо се прави в България, си заслужаваше. Не очаквах, че ще има толкова тежки и дълбоки разкрития," допълни Сергей Станишев.

Според него при управлението на ГЕРБ правителството се е занимавало само със злоупотреби с държавността, а ръководството на държавата е било „една мафия".

„Никога не съм разбирал от полицейска работа и от подслушвания. Работа на премиера е да се занимава с политически дебати, икономика, работни места," заяви Сергей Станишев, отхвърляйки тезата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че БСП разполага с частно МВР.

„Приоритетите на ГЕРБ са били рекет на бизнеса, как да се ползва МВР, НАП. Цялата държава беше подчинена на една клика – на върхушката на ГЕРБ," заяви Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай