Станишев: Хората са притискани да гласуват за ГЕРБ под заплаха да си загубят работата

Станишев: Хората са притискани да гласуват за ГЕРБ под заплаха да си загубят работата | StandartNews.com

Смолян. Спомнете си какво заварихме след правителството на ГЕРБ - замразени доходи и пенсиите, на практика тройно бе свита цялата социална политика, която водеше нашето правителство. Дребният и среден бизнес креташе от страх, защото беше рекетиран. Държавата не възстановяваше ДДС и така реално бизнесът кредитираше правителството. Реалната икономика бе сгазена. Фискалният резерв беше стопен. И всичкото това се случи в условията на страх и несвобода. Нищо друго не ни очаква, ако ГЕРБ отново получи властта. За какво ни е това? Ново управление на ГЕРБ е мазохизъм. Това заяви Сергей Станишев, президент на ПЕС, в с. Змеица.

Той призова хората да преценят и да гласуват за реалните резултати и за социалната политика, която само БСП води. „Само за 1 година открихме 60 000 нови работни места, а заради ГЕРБ фалираха сто хиляди малки фирми", припомни той. Станишев обясни, че единствено социалистите успяха да задържат при предишното правителство цената на тока – за първи път от 20 години, за да не се бърка в джоба на по-бедните слоеве, които са мнозинството у нас. По неговите думи в новия парламент приоритет за социалистите ще е разкриването на нови работни места и особено младежката заетост.

Сергей Станишев подчерта как битката за Девинската болница през мандата на Борисов в началото е изглеждала безнадеждна, но с усилията на Дора Янкова, инициативния комитет на девинци, на Валентина Павлова, накрая каузата е победила. „Започнахме битка и за спешната помощ, за новата й организация, за да е достъпна и в по-малките селища. Линейките да не са само таксита за превоз, а оборудвани спешни кабинети и да се мисли за хората, а не само за счетоводни показатели", каза той.

Станишев приветства хората от Змеица и каза, че е щастлив винаги, когато дойде при работливите и мъдри хора от Родопите. „Когато си тръгна оттук винаги съм зареден с енергия и ставам по-добър, отколкото съм, дори се чудя дори защо трябва да живея в София, а не тук", допълни с усмивка лидерът на ПЕС.

„Страхът у хората от ГЕРБ се връща. Хората са притискани да гласуват за ГЕРБ под заплаха да си загубят работата. Цели сектори като горския – и дърводобива, и дървопреработването са под натиск да се гласува за тази партия, иначе няма дърва, бизнесът се плаши, че пак ще кредитира държавата. От ГЕРБ обещават по-скъп ток и още по-сериозно обедняване. Това каза пред препълнената зала и Дора Янкова, водач на листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в Смолян. Заедно с нея бяха и кандидат-депутатите Валентина Павлова и Венцислав Венков.

Дора Янкова: В Бюджет 2015 ще настояваме за допълнителни пари за производителите на ориенталски тютюн

В бюджета за догодина ще искаме да бъде заложено перо, което да е национално дофинансиране за тютюнопроизводителите и да включва компенсацията за това, което вече няма да получаваме от ЕС. Така Дора Янкова, водач на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в Смолян, отговори на въпрос по време на посещението си в Доспат дали ще има ограничения в отглеждането на ориенталски тютюн, който е важен поминък за общината. На срещата присъстваше и президентът на ПЕС Сергей Станишев, който добави, че ЕК не забранява производството на ориенталски тютюн, който е важна добавка в редица марки цигари, но няма да субсидира производството му. „Призовавам ви денят за размисъл да е 4 октомври, а не 6 октомври – да не се хванете за главите с въпросите „леле, какво стана", каза Станишев.

Янкова се обяви дребният бизнес, предприемчивите хора, селскостопанските производители да се самонаемат, сдружават, да кандидатстват по програми, а по-слабите социално да получават подкрепа от държавата.
„В Родопите не искаме да бъдем ограбвани, лишавани от поминък, горите ни да бъдат ограждани, а хората сплашвани, защото който се опитва да ни плаши, ще им се върне", допълни Валентина Павлова, кандидат за народен представител. „Заедно бяхме, когато се борихме за болницата, заедно протестирахме и когато ГЕРБ даде за 35 години под наем „Омана". Подкрепете ни, за да продължим заедно да се борим за нашите права и да продължи развитието на региона", допълни тя.

Хората от Барутин дариха президента на европейските социалисти с кошница от борови шишарки, боров мед и цветни вълнени чорапи, плетени от местна майсторка. Доспат пък му подари часовник и чаши с облика на града. Повече от половин час Станишев раздава автографи и се снима със симпатизанти. Той обиколи общината в подкрепа на кандидатите от листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, заедно с Дора Янкова, Валентина Павлова и инж. Венцислав Венков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай