Ще ни стигне ли втечненият газ? Прогнозата на Чобанов

Продължаваме да доставяме руски газ, но чрез посредници и на по-висока цена

Ще ни стигне ли втечненият газ? Прогнозата на Чобанов | StandartNews.com

Вече сме в газова криза и поведението на отиващото си правителство ни доведе до тази ситуация. Това заяви в интервю за бТВ депутатът от ДПС Петър Чобанов, бивш финансов министър.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Пълна каша с газа, бизнес и икономисти очакват катаклизъм

Помним заклинанията и лозунгите как всичко ще се направи, за да осигурят евтин газ и необходимите количества ще са налице. Но вече излезе информация, има и доклад от „Булгаргаз”, че дори и тези митични 7 танкера да бъдат доставени до края на годината, това няма да осигури необходимите количества, категоричен бе Чобанов.

Той разкри, че освен това предложената цена за август наближава 300 лева и е твърде вероятно даже да ги надхвърли, тъй като тази цена бе направена, когато котировките на международните пазари бяха по-ниски.

Вече сме в ситуация, в която продължаваме да доставяме руски газ, но през посредници на по-висока цена, нямаме осигурени количества и цената за бизнеса и потребителите ще надскочи 300 лева, без да са осигурени необходимите компенсации, каза финансовият експерт на ДПС. Той припомни, че негово предложение в актуализацията на бюджета, което можеше да помогне на бизнеса и на хората, не бе прието. То бе за това държавата наистина да изпълни онова, което обеща – да компенсира разликата в цените на газа с тази, която беше през април, но не се случи, каза Чобанов.

Ние се намираме в много трудна ситуация, която ще доведе до повишаване на цените, която ще затрудни множество предприятия и в която рискуваме през зимата да сме на студено, заяви още той.

„Дори и тези три танкера да дойдат, дори и да се намери къде да бъдат разтоварени, необходимите количества няма да са достатъчни. Хранилището в Чирен в момента е запълнено само на 40 на сто.“, каза още депутатът от ДПС.

„Българското правителство не използва възможността за плащане в долари на „Газпром“ и превалутиране. Правителството не го използва. Ще видим служебния кабинет“, допълни той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай