Разкритие от Слави! Кой е поискал президентска република у нас

Това е станало в неговото предаване по Би Ти Ви

Разкритие от Слави! Кой е поискал президентска република у нас | StandartNews.com

По повод изявлението ми в петък, чух много думи. Лъжливи, сериозни, смешни, страхливи, всякакви думи. Но сега искам да чуете думите на първия демократично избран президент - Желю Желев. Те са произнесени през 2012 г. Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов. 

Във видеото от гостуването на Желев в предаването му, което тогава вървеше по bTV, той заявява, че винаги е смятал, че България е трябвало да стане президентска република. "Защото такъв сложен период, в който навлизаше страната, една посткомунистическа държава, периода на Прехода, трябва да има една силна изпълнителна власт, която веднага да взима законите, които гласува парламента и да ги реализира.

При президентската република е по-централизирана властта без това да напомня за диктатура. Парламентарните държави в Европа се провалиха след Втората световна война и тогава генерал дьо Гол постави ултимативно въпроса на френския парламент: трябва да се разширят правомощията на президента, защото за една година пет-шест правителства се сменят, това не е управление. Да не говорим за приемственост, за прогрес и прочее. И бяха принудени да го приемат това нещо.

Дьо Гол създаде т.нар. полупрезидентски режим за разлика от американската държава, която е напълно президентска. Президентът, освен държавен глава, той е и шеф на правителството, той е министър-председател и той отговаря за всички действия на изпълнителната власт. Не можеш да кажеш, че Америка не е демократична държава, извинявам се.

Америка може да го направи това, защото при нея има развито гражданско общество, има желязна съдебна система, има свободни медии...", обяснява Желю Желев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай