Разбраха се за промените в конституцията

Разбраха се за промените в конституцията | StandartNews.com

Бойко Борисов се разбра с депутатите от Реформаторски блок и ДПС за промените в конституцията. "Съобразихме се с всички и с компромисите, които всеки искаше да направи без да се отрази по никакъв начин на съдебната реформа, а точно обратното", каза премиерът пред журналисти.

"Много съм благодарен. Това е един изключителен знак към народа и към Европа, че има политически лидери и политически партии, които могат да надскочат егото си, когато става въпрос за държавата", добави той. 

„Ще бъде внесен нов законопроект за промяна в Конституцията", заяви от своя страна Радан Кънев. "Има и четвърта точка - ограничена форма на конституционна жалба от Висшия адвокатски съвет. По спорния въпрос за правомощията на колегиите спрямо пленума на ВСС и съотношението на членовете от парламентарна и магистратска квота се предлага идентичен с първоначално внесения законопроект с общо съгласие да бъде отправено запитване до КС и по двата въпроса. На второ четене ще се гласува съобразно позицията на КС", добави той.

Новият проект за промени в конституцията ще отразява точките, по които всички партии са постигнали консенсус. По-рано ДПС поискаха нов проект, в който да не е записано отпадане на тайния вот и намаляване мандата на ВСС.

Страните са се обединили около три основни точки - разделяне на ВВС на две колегии - съдийска и прокурорска, засилване на ролята на инспектората на съвета, както и възможността за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд.

Трите партии предвиждат да съберат около 180 гласа за внасяне на новия проект. В момента заседава политическият съвет на АБВ, който да вземе решение за позицията на партията.

Припомняме, че по-рано премиерът се срещна с парламентарно представените партии без БСП и "Атака", за да могат заедно да изгладят различията в името на конституцията. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай