Райков: Основна цел на правителството са честни избори

Райков: Основна цел на правителството са честни избори | StandartNews.com

София. „Основната цел на правителството е да проведе свободни, честни и демократични парламентарни избори". Това каза министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков по време на среща с ръководителя на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за наблюдение на парламентарните избори Миклош Харасти.

"Ние инициирахме и успешно функционира Граждански изборен борд, в който широко участие взимат представители на неправителствения сектор, известни експерти и специалисти, както и самите институции. Това е една полезна платформа за диалог и отчетност. Предстои да осъществим и ротация сред служителите на МВР в изборния ден, за да гарантираме безпристрастност при изпълнение на служебните им задължения", е казал още Марин Райков, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Той благодари на ОССЕ за решението да отговори положително на българското искане за разполагане на мисия от наблюдатели. „За нас е радостно, че всички поканени международни организации се отзоваха и изпратиха наблюдатели, което е допълнителна стъпка, гарантираща честността и прозрачността на изборния процес ", каза българският министър-председател.

Ръководителят на Мисията на ОССЕ за наблюдение Миклош Харасти благодари за доброто взаимодействие с българските институции по подготовката и реализацията на мисията. Той подчерта, че тя е стандартна и спомага за изграждането на доверие в изборния процес и в демократичните процедури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай