Радев пътува за Дубай. Цели се във висока летва

Президентът ще се срещне с престолонаследника шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян

Радев пътува за Дубай. Цели се във висока летва | StandartNews.com

Държавният глава Румен Радев заминава в сряда за Дубай, съобщи Епицентър.бг, като се позова на свои източници в президентството. Засега официална информация няма.

Радев ще се срещне с престолонаследника на емирство Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, който през май бе избран за президент на Обединените арабски емирства (ОАЕ) след смъртта на 73-годишния му брат Халифа бин Зайед Ал Нахаян.

Последният български държавник, който се е срещал с шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, е бившият премиер Бойко Борисов по време на посещенията му през 2018 и 2019 година.

Съставът на делегацията, която сега ще се води от Радев, се пази в тайна, а от президентството отказаха информация под предлог, че все още не са ясни срещите и съпровождащите президента лица. Очаква се това да стане утре.

По информация на Епицентър.бг в делегацията е включен министърът на икономиката Никола Стоянов. Предвиждало се е за Абу Даби да пътува и министърът на туризма Илин Димитров от ПП, но той е отпаднал (вероятно заради обтегнатите отношения между Радев и ПП) и вместо него икономическият министър ще подпише меморандум за отношенията между двете държави в областта на туризма.

Вероятно в делегацията ще бъде включен  министърът на правосъдието Крум Зарков от БСП.

Преди ден в ефира на България он ер Крум Зарков заяви, че предстои високопоставено посещение в АОЕ, където ще бъде дискутирана темата за екстрадирането на обвиняеми. Както е известно Васил Божков е само един от българите, които живеят в Дубай, докато България ги издирва. Божков е с 19 висящи обвинения по 4 различни дела и не може да бъде екстрадиран. Причината е, че няма спогодба между България и ОАЕ за екстрадиране на обвиняеми. А чуждестранните инвеститори в Дубай се ползват със закрила.

Крум Зарков обяви, че е направил първите стъпки България да се договори с ОАЕ за екстрадицията на обвиняеми. Тече и обсъждане на меморандум с емирствата за сътрудничество в различни сфери.

"Не са само тези популярни имена, които излизат в публичното пространство. Много са българските граждани, към които се водят дела. Получаваме много молби, които съгласно законодателството на Обединените арабски емирства, трябва да изпратим към техен представител и той да поеме следващите действия. До този момент не сме получавали никога отговор от ОАЕ. Не искам да предизвикам дипломатически скандал, не казвам, че е тенденциозно. Надявам се с това сътрудничество да решим дългогодишни проблеми. Десетки години хора със сериозни обвинения се укриват в Дубай. Това е една от големите цели на ведомството", заяви служебният правосъден министър Крум Зарков в студиото на "Опорни хора".

До президента Радев е изпратено предложение в делегацията да бъдат включени един-двама представители на Борда за приятелство и сътрудничество с ОАЕ (Метин Казак, Стоян Денчев, Камен Алексиев, Милен Керемедчиев и др.), но по информация на Епицентър.бг никой от тях не е получил покана да съпровожда държавния глава в Дубай и Абу Даби.

Човекът, който подготвя посещението Радев е Иван Йорданов, генерален консул на България в Дубай. Досегашният посланик Богдан Коларов след изтичане на мандата му и получаване на най-високия орден на ОАЕ се завърна в София, а титуляр все още няма.

Както е известно на 26 май т.г. Външното министерство на ОАЕ изпрати нота до София, с която обяви, че възнамерява да закрие  посолството си в София, най-вероятно поради липса на инвестиции и действени икономически връзки. Очаква се Радев ще помоли президента на ОАЕ да не затварят мисията си в българската столица.

В ОАЕ сигурно са отчели и факта, че нито един български държавник не уважи изложението Експо-2020, което се проведе в Дубай.

По време на посещението си през 2018 година на срещата си с престолонаследника на Абу Даби и тогава заместник-върховен главнокомандващ на ВС на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян премиерът Борисов изрази желанието и намерението на страната ни да участва в Световното универсално изложение “Експо 2020” и това се случи, но изложението беше неглижирано от българските държавници.

Годишният БВП, който генерира Дубай, е 83,4 млрд. долара. В ОАЕ живеят 7000 български граждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай