Радев пред дипломати: Водим политика на стабилност

През годината България водеше външна политика, насочена към сигурност и стабилност, към диалог и сътрудничество, каза президентът Румен Радев на прием за дипломати...

Радев пред дипломати: Водим политика на стабилност | StandartNews.com

През годината България водеше външна политика, насочена към сигурност и стабилност, към диалог и сътрудничество, каза президентът Румен Радев в словото си на традиционния за началото на годината прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България, в Националния исторически музей.

България беше открита, съпричастна и солидарна, каза държавният глава.

Радев открои и първото българско председателство на Съвета на ЕС, потвърдило по думите му приоритетите ни за по-добро бъдеще на региона и Европа, за по-пълноценна роля на обединена Европа на глобалната сцена. Европейската интеграция на Западните Балкани вече стана устойчива част от дебата "Разширяване". България споделя позициите за растеж, за конкурентоспособност и разкриване на работни места, за намаляване на различията в икономическото и социалното развитие между различните региони на континента, за баланс по стратегически въпроси като сигурност, миграция, кохезия, посочи държавният глава.

По думите му това беше година, в която благодарение на активната и ползотворна външна политика на страната ни, България беше приета за член на Съвета на ООН по правата на човека, станахме и член на Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия, напомни Радев, като отбеляза също, че станахме и пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста.

Ние сме държава, която изпълнява своите ангажименти за увеличаване на отбранителния потенциал на НАТО, за укрепване на европейската система за сигурност и за пълноценна интеграция между държавите членки по отношение на общата европейска отбранителна индустрия и наука, каза пред дипломатите държавният глава, като посочи също така развитието на отношенията ни със САЩ, Русия, Китай, Индия, Бразилия и други държави, борбата с климатичните промени, глобалната сигурност, борбата срещу религиозната радикализация, насилието и тероризма - все общи задачи, които се надява да се решават в пълноценно сътрудничество с дипломатическите представители.

Радев отбеляза, че в станалия глобален свят почти няма държава, в която да няма българска общност, като благодари, че тези общности в съответните държави намират подкрепа за своите социални, трудови и образователни права.

В словото си той каза още, че се увеличава усещането, че изградената система от международни организации не отговаря в пълен обем на очакванията на народите и затова визията и волята за тяхното реформиране към по-добро се очаква с голяма надежда. Двустранните контакти и отношения и развитието на взаимното доверие са важна част, имат огромна роля за изграждането на този по-сигурен и по-стабилен модел на международни отношения. Затова и България полага огромни усилия за ефективна работа с вас, представителите на чужди дипломатически мисии в София, посочи президентът Румен Радев.

Пред присъстващите говори и доайенът на дипломатическия корпус - посланикът на Палестина Ахмед ал Мадбух, който каза, че международните организации трябва да бъдат подкрепени, за да помогнат на по-бедните и по-слаби страни да се справят с предизвикателствата пред сигурността. Мадбух открои успешното българско председателство на Съвета на ЕС и интеграцията на Западните Балкани сред основните му приоритети, създал по думите му профил на уважение и възхищение. Да се концентрираме върху това, което ни обединява, а не върху това което ни разединява, призова пред присъстващите палестинският дипломат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай