Петък,

Радев подходил безотговорно към визитата в Естония

От: Рачо Рачев -
A
A
A

„Множество посещения са били прекъсвани поради съмнения за контакт със заразени с коронавируса лица. Нямам отговор на друг въпрос - защо президентът е решил да пътува, при положение че е бил уведомен за положителния тест на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, съдейки по прессъобщението на Министерството на отбраната“. Това попита в интервю за БНР бившият външен министър Даниел Митов, който доскоро живееше в Естония.

Според него президентството е трябвало по-отговорно да подходи към случая и държавният глава да участва виртуално в конференцията.

„Няма нищо необичайно посещение да бъде прекратено по някаква причина. Проблемът е, че с прессъобщението си при прекъсването на визитата българската и естонската страни се разминаха, като българската пропусна да спомене факта, че става въпрос за прекъсване на визитата, защото президентът е имал контакт със заразено лице, естонската страна го направи. Това разминаване създава усещане, че не се подхожда честно и откровено към българските граждани“, допълни Митов.

Той коментира заявеното от администрацията на президента Румен Радев, че правителството е работило срещу българското домакинство на президентската инициатива „Три морета“ през 2021 година: „Това е продължаващата битка между президентството и Министерския съвет. Разбираемо е президентът да домакинства срещата. Но има съперничество между институциите в различен контекст и то се отразява и на подобни инициативи и на отношенията на България с външния свят“.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички