Проговори Манол Пейков. Има ли бъдеще управляващото мнозинство?

Това е сложен танц, идеята за коалиция е противопоказна за много от нашите избиратели

Проговори Манол Пейков. Има ли бъдеще управляващото мнозинство? | StandartNews.com

"Продължаваме промяната-Демократична България" са готови да отстъпят от управлението, ако споразумението с ГЕРБ-СДС не се спазва, твърди депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков.

"Досега никога никой не е попадал в тази ситуация. Това е сложен танц, защото идеята за коалиция е противопоказна за много от нашите избиратели. ГЕРБ ни шантажират, че нещата трябва непременно да са под формата на коалиция. Важното е да има съвместна работа - както на ниво изпълнителна власт, така и в парламента. ГЕРБ нямат интерес правителството да се разпадне, но искат да ни направят да изглеждаме по-слаби, проявяват опортюнизъм", обясни Пейков в интервю за Нова телевизия.

"Натискът от Европа стана доста по-сериозен, а волята ни да бъдем част от Шенген е абсолютно неумолима. Влизането в еврозоната ще гарантира, че корупционните потоци ще ни заобикалят, затова е приоритет. Няма как ГЕРБ-СДС да си назначават хора в регулаторите, докато ние "лапаме пасти в сладкарницата", всички важни решения трябва да се решават взаимно и да се избират приемливи кандидати и за двете формации", посочи депутатът.

Той коментира и битката за столицата. "Във вторник ще обявим съвместен кандидат за кмет на София на ПП–ДБ и "Спаси София". Според мен Васил Терзиев е интересен и опитен човек, поставя си много близки до нас цели. Всичко, което съм чул от него, отеква сякаш чувам собствения си глас", подчерта Пейков.

Пейков определи поведението на "Възраждане" като неадекватно. "Не мисля, че имат работеща форма за управление, те са опортюнисти, които яхват вълната. Всичките им тези съвпадат с кремълските. Нямат нито една националистическа теза. Абсолютно всичко е взето от тетрадката на КГБ. Или получават нареждания, или сами си дърпат конеца", посочи Пейков.

По думите му случилото се в Русия е лакмус за слабостта на Путин. "В Русия влизат зад решетките за рисунка, а човек, който тръгва срещу властта, и изминава 300 км с 25 000 души армия, накрая сключва сделка и му прощават. Този парадокс и абсурд показва, че Путин не е толкова силен. Сделката с Лукашенко е фасадна, той е кукла на конци. Ако е провел преговори, това е под натиска на Путин, за да не са директни и да има алиби, да се покаже като твърд човек, който не преговаря. Русия със сигурност ще се отслаби на фронта в Украйна, защото във "Вагнер" са едни от най-опитните и кръвожадни бойци. Недоверието между армията и "Вагнер" е неминуемо", коментира Манол Пейков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай