Предвиждат се още 265 млн. лв. за пенсии за 2015г.

Предвиждат се още 265 млн. лв. за пенсии за 2015г. | StandartNews.com

София. Предвижда се допълнителни 265 млн. лева да бъдат заделени за пенсии през 2015 г., обяви финансовият министър Петър Чобанов в рамките на представянето на средносрочната бюджетна прогноза за идните 3 години, предаде  „Дарик".

Планира се минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да бъде увеличен от 154,50 лева от 1 юли тази година до 168,50 лева от 1 юли 2017 г.

Увеличаването на пенсиите ще се случва по швейцарското правило -минималната работна заплата ще има ръст всяка следваща година, както и размерът на максималния осигурителен праг.

Министър Чобанов не изключи увеличение и по други направления, но заяви, че останалите социални плащания са „въпрос на дискусия". Това предстои да стане ясно през септември, когато ще започне работата по изработването на бюджет 2015 г.

"Допълнителният ресурс за пенсии, който ще бъде отделен е 265 млн. лв. Сами разбирате, че това един значителен допълнителен ресурс. По 100 млн. лв. на година ще бъдат за великденски и коледни добавки за пенсионерите. Те ще бъдат разчетени и заложени в бюджета от самото начало като възможност за даване на такива допълнително добавки", допълни той. Предвижда се продължаване на политиката за повишаване на минималната работна заплата и в края на периода - през 2017 година, тя се очаква да достигне 450 лева.

Едно такова увеличение на минималната заплата би предизвикало корекции на редица бюджети, обвързани с нея, което пък от своя странаще наложи осигуряването на допълнителен ресурс.

Актуализирани ще бъдат и добавките за деца с увреждания, които в бюджета за настоящата година бяха увеличени до 240 лева, а от догодина те ще достигнат 270 лева.

Чобанов добави, че ще бъдат увеличени субсидиите за образование, като ще има и повече пари за местните власти.

Непроменение ще останат здравните и осигурителни вноски, както и ниските данъчни ставки.

Въвеждането на данък върху пустеещите земи ще бъде обсъдено през септември, завърши министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай