Първи политически реакции след оставката на Калфин

Първи политически реакции след оставката на Калфин | StandartNews.com

Вижте коментарите, с които партиите посрещнаха новината за оттеглянето на социалния министър (ОБНОВЯВА СЕ)

Минути след като стана ясно, че вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин напуска поста си, последваха и първите политически реакции. Вижте отзивите на политиците:

Влязохме във властта да стабилизираме страната

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ

Премиерът е човек, който винаги се съобразява с личните решения на всеки един. Когато някой си подаде оставката, премиерът винаги я приема, защото насила хубост не става. Това обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.  „Явно не е имало искреност във всичко, което сме правили до сега. Премиерът, в типично негов стил, винаги е бил максимално широко скроен, за да даде възможност всеки да прави политика, за сектора, който е оглавявал и е заемал министерска позиция. Тук искам да кажа, че не са били малко случаите, когато просто са се правили кадрови назначения, които са били само, за да се обслужват определени политически цели, а не да се търсят националните приоритети и реализирането на националните политики", посочи Цветанов. Той изтъкна, че министърът в оставка Ивайло Калфин е бил поканен в кабинета като добър експерт. „Тук не трябва да имаме съмнения за неговите качества, защото той направи една пенсионна реформа, която беше подкрепена от парламентарното мнозинство. Винаги сме смятали, че трябва да трябва да бъдем солидарни в подкрепата за секторните политики на съответните министри. Явно не сме достатъчно обиграни в политическите игри, но когато влязохме във властта през 2014 година и формирахме коалиционното правителство с допълнителна парламентарна подкрепа от АБВ и ПФ, имахме една единствена цел – да стабилизираме страната", коментира Цветанов. "Най-лесно е да отидем на предсрочни избори, но това не е решение на въпроса. Ние сме длъжни да продължим напред, а това, че ще има политически спекулации, ще има политическо противопоставяне, ГЕРБ няма да бъде провокатор в подобно поведение", увери Цветанов. 

За БДЦ най-важна е стабилността

Красимира Ковачка, лидер на БДЦ

За ПП БДЦ най-важна в момента е стабилността. Това означава, че ще подкрепим правителството на Бойко Борисов във всички решения, които касаят националните интереси. За тази цел ние за разлика от други няма да искаме постове в замяна. Ще продължим с политиката, която гарантира стабилност на държавата и подкрепя икономиката й.Това обяви веднага след подадената оставка лидерът на БДЦ д-р Красимира Ковачка.

ГЕРБ се надяват да надделее разумът

Менда Стоянова, ГЕРБ

Съжалявам, надявам се разумът да надделее и да няма нестабилност в управлението. Този коментар направи пред bTV по повод оставката депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова.

Изборът на Нинова повлия на АБВ

Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО и съпредседател на ПФ пред bTV

ПФ е за стабилно българско правителство, за такова, което решава проблемите на хората. Но няма да позволим да се застраши националната сигурност с ветото на Изборния кодекс. Смятам, че поведението на АБВ в момента е в следствие на промените, които настъпиха в БСП. Още при избирането си Корнелия Нинова заяви, че партията ще поеме курс за предсрочни избори. Очакваме левите партии да започнат съвместни действия за това. АБВ напуска властта заради Корнелия Нинова.

Няма да има предсрочни избори

Найден Зеленогорски, РБ, пред bTV

Току що научихме за оставката на Калфин, ГЕРБ, РБ и ПФ имат доста сериозно политическо присъствие, не мисля, че е възможно това правителство да падне и да се отива към избори. Смятам, че има следствие между конгреса на БСП и това което се случва. Върви се към идеята за лявоцентристко правителство. БСП и АБВ вероятно ще вървят към единение. Срещата бе повод, причината е по-дълбока.

Целта на АБВ е създаване на коалиция с БСП и ДПС

Димитър Делчев, секретар на ПГ на РБ пред БНР

АБВ е лява партия, която имаше време да работи в рамката на дясно управление, но не успяха да намерят идеологическото си място. Очевидно тяхната цел е била утвърждаване на структурите през министерството за създаване на коалиция с БСП и ДПС. АБВ правят политически маневри. В решението им от днес няма нищо принципно, а дезертиране от пенсионната реформа, с която се наложи да се занимава финансовият министър вместо социалнияСлед днешните разговори не виждам заплаха за стабилността на управлението. Предвид ситуацията около България и в света, национално отговорната позиция е запазване на управлението и се надявам патриотите също да постъпят с отговорност към държавата.

Калфин показа политическо мъжество

Румен Петков, зам.-председател на АБВ пред Фокус

Оставката на социалния министър Ивайло Калфин е израз на политическо мъжество. Решението на АБВ да оттегли подкрепата си от правителството не е предизвикано от тясно партийни интереси, а от стремеж да се осигури националният интерес. 

АБВ нямат такава тежест, каквато си мислят, че имат

Валери Симеонов, председател на НФСБ и съпредседател на ПФ

Нашето присъствие в групата подкрепяща правителството зависи единствено от това дали ветото на президента ще бъде прието или ще бъде отхвърлено.  Ако бъде отхвърлено ветото, ние нямаме проблем и ще продължаваме това, което сме правили до момента. Нямат такава тежест, каквато мислят, че имат колегите от АБВ. Да не говоря, че нямат никакъв сериозен аргумент. Има само два необявени аргумента, като единият е конгресът на БСП – смяната на ръководството и възможността за обединението на двете партии. 

Изборите чукат на вратата

Гроздан Караджов, депутат от РБ пред Дарик

Оставката на вицепремиера Ивайло Калфин и оттеглянето от властта на АБВ говорят за задаващи се предсрочни парламентарни избори. Дори и 2 в 1 с президентския вот е възможно. А може и някакъв по-извратен вариант, от сорта на избори през октомври за президент и веднага след това за парламент

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай