Общински съветници искат проверка на ЦГМ

Общински съветници искат проверка на ЦГМ | StandartNews.com

Очакваме следващата седмица Народното събрание да вземе решение Сметната палата да влезе в Центъра за градска мобилност и всички транспортни дружества, за да се установи какво се случва там. Това заяви общинският съветник от БСП Калоян Паргов пред Нова телевизия.

След разследване на Нова, столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска оставките на ръководството на Центъра за градска мобилност. „Цялото ръководство на Центъра за градска мобилност трябва да си ходи", убеден е и Паргов, който е заместник-председател на транспортната комисия в Столичния общински съвет. „Oставката на Любомир Христов е доказателство, че цената на билетчето цели да покрие изтичането на парите и загубите на Центъра за градска мобилност", смята Паргов.

„Центърът за градска мобилност е одитиран и то от сериозни дружества", подчерта общинският съветник от ГЕРБ и член на транспортната комисия Зафир Зарков.

„Нашата основна задача като общински съветници е да стимулираме хората да пътуват с градския транспорт. Опасно и безотговорно е с цел политически PR да се внушават проблеми в сериозни транспортни дружества. Имаме конкретен случай, в който трябва да се извършат проверки, а резултатите да се представят пред Столичния общински съвет, а отговорните трябва да си понесат отговорността", коментира още той.

„Центърът за градска мобилност наруши Закона за обществените поръчки, пускайки тази поръчка под формата на публична покана за строителство. В случая става въпрос за доставка и монтаж на преместваеми съоръжение т.е. става дума за услуга" коментира общинският съветник от „Движение 21" Симеон Славчев, който също е член на транспортната комисия.

„При процедурата от 8 фирми, 7 са отстранени. При публичната покана кандидатите не могат да коригират открити грешки, а когато има открита процедура по ЗОП грешките могат да се коригират в 5-дневен срок. Всички 7 фирми са отстранени заради грешки", каза още той. Славчев също поиска отстраняването на ръководството на Центъра за градска мобилност и пълна финансова ревизия на дружеството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай