Неделя,

Новият посланик на САЩ у нас със силни думи за България

От: Агенция Стандарт -
2629
Новият посланик на САЩ у нас със силни думи за България
A
A
A

"Войната на Русия срещу Украйна прави координацията ни с България по-важна от всякога."

Това заяви номинираният за нов посланик на САЩ в България Кенет Мъртън, по време на изслушването си пред Комисията по външни отношения към Сената. Това стана близо половин година след като американският президент Джо Байдън обяви кандидатурата му за поста на Херо Мустафа. На изслушването Мъртън, беше заедно с жена си Сюзън, и представи приоритети на мандата си, който е с продължителност от 3 години.  

Посланикът похвали страната ни, че откакто е влязла в НАТО през 2014 г. постоянно показва своята отдаденост към алианса, като е предоставила военни и е понесла човешки загуби в Ирак и Афганистан. Той отбеляза, че България в момента е приела международна група на НАТО, която включва и американски войници.

"България е приела е над 145 хил. бежанци от Украйна, напълно подкрепи санкциите срещу Русия и през ноември парламентът на България гласува за военна помощ на Украйна", отбеляза Мъртън.

По отношение на Черно море в контекста на войната, Мъртън заяви, че САЩ работят с българските военно морски сили, за да можем да защитим морето си.

"Трябва да работим с всички страни в района на Черно море, за да подсигурим, че търговската дейност ще продължи да работи", каза Мъртън, цитиран от "24 часа". Той допълни, че ако  бъде избран за поста ще продължи да помага в борбата на България да пребори влиянието от Русия.

"България е предприела и стъпки за енергийна диверсификация, особено след като Русия спря доставките на природния газ през април. Завършването на интерконектора с Гърция, който експортира газ от Азербайджан, беше голямо постижение в този контекст. Ние ще продължим да работим заедно в тази насока, ако имам късмета да бъда избран. Ще продължа неуморно да градя постиженията на моите предшественици и да поддържам трайни връзки с България и да бъда гласът на приоритетите на САЩ", заяви Мъртън. 

По-късно на въпрос за енергийната сигурност посланикът потвърди, че САЩ работят с българските власти върху диверсификацията на енергийни източници.

"Доколкото зная към момента те не получават никакъв руски газ, което е добре. Русия го спря през април. Ако бъда избран, ще участвам и в работата по ядрената мощност, как могат да го доразвият", обяви дипломатът.  Кенет Мъртън добави, че САЩ са финансирали изследване за 300 хил. долара в България, което трябва да помогне на властите в София да изследват опциите за по-малки модуларни реактори, както и за ресурсите за вече съществуващите реактори.

"Към момента тези ресурси идват от Русия, но „Уестигнгхаус“ може да бъде източник", счита американският дипломат.

Той говори и за времето си като посланик в Хаити.

"Времето ми като посланик в Хаити, където съм се сблъсквал с едни от най-лошите природни бедствия в историята ни, холера и ураган, ми дадоха възможност да демонстрирам богат набор от умения в дипломацията", заяви още в началото Мъртън. Той благодари на президента Байдън и отдели внимание на съпругата си Сюзън и дъщерите им.

"Съпругата ми ме е придружила по време на кариерата ми, като 3 пъти в Хаити. Аз и семейството ми имаме честат да представляваме САЩ за 20 от 30-те ми години във Външното министерство. За 6 от тези години съм бил в две много различни държави. Ако бъда избран, мисля, че ще пренеса много опит в България", отбеляза Мъртън. Той допълни, че американските жители и хората в посолството ще бъдат най-важната му отговорност. 

Освен Мъртън комисията по външни отношения на Сената оценяваше и кандидатите за посланици в Естония, Латвия, Чехия, Сейшелите и представителя в Африканския съюз.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com