Летифов проговори. Кой спъва излъчването на кабинет

Коалицията на мадуровските машини не позволява връщане на доверието в изборния резултат

Летифов проговори. Кой спъва излъчването на кабинет | StandartNews.com

Коалицията на машините на Мадуро прави всичко възможно, за да елиминира диалога в Народното събрание. Това заяви зам.-председателят на ДПС Халил Летифов в интервю за БНТ.

По думите му елиминирането на диалога е в две посоки. Първата е да няма променени в изборните правила, които да върнат доверието на хората в резултатите от вота. Втората е да не се създаде мнозинство в НС, което да се излъчи работещо правителство.

Има ли необходимост да се излъчи работещо правителство? Има и то трябва да се занимава с важните проблеми на хората и бизнеса – имаме тежка енергийна криза, тежка социална криза, посочи Летифов.

Коалицията на мадуровските машини усили ефекта на кризите. Виждаме, че тя никога не се е стремяла да има широк диалог за решаване на кризите, категоричен бе народният представител.

Днес виждаме една присъдружна организация на „Продължаваме промяната” – „Демократична България”, каза Летифов. И подчерта, че в момента има остра нужда от много сериозна коалиционна култура, изградена на основата на диалога и на ценностите, на която да се намерят допирни точки, за да има правителство.

Очевидно трябва да има компромиси. Ние сме готови да говорим с всички политически сили на основата на диалога, взаимните компромиси и общите приоритети, които да изградим. Това, което се прави като противопоставяне от две партии, цели да отидем на нови избори. Ние сме против това, категоричен бе зам.-председателят на ДПС. Той отново припомни, че първият и вторият в НС не правят мнозинство, затова има нужда от разговори за по-широко управление.

Не само за ДПС, но и за всички български граждани доверието в изборния процес има огромно значение. Всички български граждани трябва да имат правото да гласуват и да не изпитват притеснения, защото станахме свидетели, че една голяма част от тях се притесняваха да гласуват с машините и е упражниха своето конституционно право, коментира Летифов предложенията за промени в Изборния кодекс. Той припомни, че гласуването е задължително. Хем  го правим задължително, хем създаваме трудности в упражняването на правото на глас, подчерта зам.-председателят на ДПС.

Имаме съмнения в изборните резултати, каза Летифов. И припомни, че при дебатите вчера лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ изнесе факти за разминаване на данните от секционните протоколи, които са публични и взети от сайта на ЦИК. Има разминаване между физическите носители на данните, положените подписи, контролните талони и електронните устройства. Това е доказателство, че някъде там в процеса се губи доверието, каза Летифов.

Сега виждаме къде са пропуските в машините. И за да ги отстраним в диалога трябва да участват всички, а не някой да налага силово една или друга технология, посочи Летифов.

ДПС настоява за машинно гласуване със сканиращи машини, каза още Летифов, подчертавайки че по този начин се гласува в най-развитата демокрация в света – американската. Сканиращите машини елиминират два основни проблема - невалидните бюлетини и подправените секционни протоколи.

С тези сканиращи машини ние гарантираме честността на вота и елиминираме субективния фактор, подчерта депутатът.

Искаме дългосрочно да се реши проблемът с доверието в изборния процес. То няма цена, категоричен бе Летифов.  

С това, което ДПС предлага, всички са съгласни, никой не е против, но казват – някъде там, във времето. Искам да разбера кога всъщност е времето да изградим тези изборни правила. Не може това да е разменна монета и да се поставят условия по каквато и да е друга тема, когато говорим за доверие. Има ли нарушено доверие в този изборен процес по тези правила- има. Не може една група да узурпира мнението, каза още Халил Летифов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай