Колко ще издържи сглобката в управлението? Политолог даде отговора

Още от началото са си коалиция, във връзка с простия факт, че са мнозинство

Колко ще издържи сглобката в управлението? Политолог даде отговора | StandartNews.com

Сглобката ще издържи много по-дълго, отколкото много хора предполагат. Тази лаконична прогноза за управляващите в момента политически формации направи пред БНР политологът Георги Киряков.

"Още от началото са си коалиция, във връзка с простия факт, че са мнозинство. Имаше свенливост заради дългогодишните битки помежду им да го нарекат с истинското му име", обясни той.

Относно квотното и партийно разпределение на постове и позиции в различни институции и регулатори на фона на заявките за професионализъм Киряков посочи, че "трябва да падне и тази бариера пред тях – няма професионалисти при политическо мнозинство".

"Важното е, че това мнозинство трябва да одобрява, да контролира, да поправя тези политики, ако те вървят в грешна посока."

Подкрепата на ДПС е нужна за проевропейска конституционна реформа, защото все още не сме напълно интегрирани в европейските ценности, отбеляза Георги Киряков.

"Въпреки всички опасения, че ГЕРБ ще удуши ПП и ДБ, че ще ги унищожи, че ще ги занули – няма такива индикации на този етап. Има малък спад на подкрепа, но те е този, от който много от тях се опасяваха. ГЕРБ доста са се обрали поведенчески и на реторично ниво. Приемат неща, които си мислехме, че са немислими, че ще приемат. Включително ролята си, макар и неохотно, на второстепенна политическа сила, защото мандатът не е в тях", коментира политологът.

Не е фатална стъпка в това Борисов да оглави външната комисия, смята Киряков. Според него по-скоро е била проблемна стъпката Пеевски да участва в конституционната комисия.

И най-харизматичната личност да издигнат ГЕРБ, съотношението на силите в София е такова, че разликата е в полза на ПП-ДБ, дори с кандидатурата на Васил Терзиев, изтъкна още политологът. "Тази разлика е нестопяема до изборите."

Възможно е след местните избори сглобката да се реализира и на местно ниво, защото целта е една и съща – "връщането на България в пронатовските, проевропейските коловози, от които се опитаха да ни изкарат ред служебни правителства и президентството", каза още в анализа си Георги Киряков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай