Христо Иванов проговори. Ще прави ли коалиция с Кирил Петков?

"Газпром" е политическо оръжие на Русия, каза лидерът на ДБ

Христо Иванов проговори. Ще прави ли коалиция с Кирил Петков? | StandartNews.com

Лидерът на „Демократична България” Христо Иванов проговори за коалицията с Кирил Петков. Той я обвърза с газовата криза, като обяви, че тя е необходима, за да се противопостави България на „Газпром”.

„Газпром“ не е просто търговец или доставчик, той е геополитическо оръжие на Русия, която е в тежка конфронтация не просто с Украйна, а и с ЕС и НАТО, а и с целия международен ред, на който се крепи нашия начин на живот, коментира Иванов в интервю за бТВ.

По думите му политическата цена да се обвързваме с „Газпром“ е съществена част от проблема.

"Първата задача, която Румен Радев постави на служебния кабинет, беше да не допуска въвличането на България във войната. Тази фраза прикрива политиката на фиктивен неутралитет спрямо Русия", добави той.

„Затова предлагаме коалиция на колегите от „Продължаваме промяната“, защото условията, при които беше формирана четиричленната коалиция в миналия парламент преди войната, се промениха, след като тя започна. И тази промяна не е нещо, което можем да игнорираме“, каза още той.

Междувременно обаче сизтече информация от преговорите между двете формации, според която „Продължаваме промяната” засега отказвали предизборна коалиция и общи листи. Причината била в собствени социологически проучвания, които давали на хората на Кирил Петков повече проценти за парламента, ако се явят самостоятелно на изборите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай