Хасан Адемов: Искаме справедливост за пенсиите

Нашата цел е да предизвикаме дискусия. Има различни инструменти. Как ще ги комбинират - зависи от волята на управляващите 

Хасан Адемов: Искаме справедливост за пенсиите | StandartNews.com

Нашата цел е да предизвикаме дискусия. Има различни инструменти. Как ще ги комбинират - зависи от волята на управляващите, казва депутатът от ДПС

- Господин Адемов, внесохте предложение между първо и второ четене на бюджета за промяна на т. нар. швейцарско правило, по което ще се променят пенсиите от 1 юли. Каква е идеята Ви?

- Ще оттегля предложението. Нарочно съм го направил това предложение, за да предизвикам дискусия. Швейцарското правило предлага пенсиите да се осъвременят по формула, която се изчислява според 50% от ръста на средния осигурителен доход плюс 50% от ръста на хармонизирания индекс на потребителските цени - това е голямата потребителска кошница. Но пенсионерите пазаруват от малката кошница. Нейната инфлация за януари е 9,1%, а на голямата за цялата минала година е 2,3%. Оттук идва несправедливостта. И затова непрекъснато изостават пенсиите. Кирил Ананиев по време на първото четене го постави този въпрос. Но искам да продължим с тази дискусия, защото прословутият проблем с преизчисляването на т.нар стари пенсии произтича точно от това.

Осигурителният доход е нарастнал 2 пъти през последните 10 г. Докато инфлацията се движи между 0 и 2%. И как да стане осъвременяването? Какво е това осъвременяване?

- Защо оттегляте предложението си?

- Ако не го оттегля и го приемат, коефициентът ще бъде  по-малък от 6,1%, защото инфлацията е около 2% за 2021 г. Няма да е ефективно осъвременяването.

- Какво трябва да се направи, за да не изостават пенсиите от поскъпването на живота?

- Не се прави разлика между 3 неща. Едното е преизчисляване на пенсиите, за което говорят колегите от БСП без да разбират за какво става въпрос. Преизчисляването се прави с нов осигурителен доход.

Актуализацията се прави с коефициент - това, което приехме, той да е 1,35 - нов коефициент за прослужени години.

Докато осъвременяването е по швейцарското правило.

Това са различни инструменти. Това, което направихме през последната година и в края на миналата с промените в КСО, когато променихме актуализацията, превъртяхме през годините стаж. Който има повече се твърди, че има повече принос.

Да, но има още един критерий - доход. Той не е променен и затова се получават тези разлики. Трябва да се атакува доходът. Но понеже изисква голям финансов ресурс, всички се въздържат да го променят по този начин. 

- От юли ще отпадне т.нар ковид добавка. Какво трябва да се направи, за да не се намалят пенсиите?

- Какво се очаква - ще каже социалният министър. Нали правят анализ, нека да го видим. Трябва да продължи да се мисли как пенсиите да бъдат адекватно осъвременени. Защото швейцарското правило се отнася към осъвременяването.

Аз исках да бъде 75% от ръста на инфлацията, но не от хармонизирания индекс, а от малката потребителска кошница. Но в закона е заложен хармонизираният индекс. 

Но поне да ги изприказваме тези неща, за да помогнем на министъра при вземането на решение. Защото няма автоматично решение, което да вдигне пенсиите. Това, което може да се направи, е с различни инструменти да се действа. Единият вариант е да расте коефициентът - т.е. актуализацията. Другият - да се промени швейцарското правило - примерно ръстът на осигурителният доход, понеже е голям, той да бъде 75%, а пък инфлацията - 25. И третият вариант е преизчисляване с нов осигурителен доход. Всички тези инструменти имат различна цена. Как ще ги комбинират - зависи от волята на управляващите.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай