Кънев: Конституционното мнозинство с ДПС е здрава основа

Кънев: Конституционното мнозинство с ДПС е здрава основа | StandartNews.com

През последните две години българската политика се върти около острия сблъсък между Реформаторски блок и ДПС. Около нашия конфликт върви животът на Народното събрание. Вчера ние постигнахме конституционно мнозинство с ДПС - истинската здрава основа, от която може да се тръгне. Това заяви съпредседателят на РБ Радан Кънев в "Здравей, България" по Нова тв.

Компромисът с най-острия ни политически опонент бе постигнат върху твърдата форма на нашата политическа програма, изтъкна той по повод вчерашните важни преговори за промените в съдебната реформа.

Когато става дума за конституционно мнозинство, то очевидно става дума за компромис. През последните два дена РБ го направи изкуствено възможно. Реформата на ВСС в своята цялост, без никакви отстъпки, с това мнозинство, в това НС, не можеше да мине по друг начин, обясни Кънев. „Ние сме 23-ма души, а 23-ма променят Конституция само в революционна обстановка в картечница, нямаше как и явното гласуване и реформата на ВСС да минат в парламента, вариантите бяха или нови избори или правим едното", добави той. 

От първия момент, в който преговаряме за мнозинство, бе пределно ясно, че явното гласуване няма да мине, каза депутатът.

Вчера въпросът съдеше така - пълна реформа на ВСС, което знаехме, че е невъзможно да се постигне. На едната везна е конституиране на ВСС, а на другата явното гласуване. И двете са изключително важни, но нямаше как и двете да минат, добави Кънев.

Всеки българин, който иска съдебна реформа, ще получи най-устойчивата основа, смята той.

Във всяка парламентарна група и във всяка политическа сила има и противници на съдебната реформа. И при нас имаше такива. Аз дори не мога да съм сигурен кои са. Промяна на правосъдието е промяна на системата на корупцията, заключи "реформаторът".

Българските граждани виждат, че в името на мнозинството се правят компромиси и се ядат горчиви хапове, стана ясно от думите на Кънев. 

„Големият успех сега е, че под новия законопроект ще има достатъчно подписи, за да е ясно, че той ще мине в пленарна зала", подчерта той. Логичното е в първите дни на септември да гласуваме законопроекта на първо четене, а ако имаме 180 гласа, до средата на септември можем да приключим с промяната в Конституцията, обясни още той. 

Вижте целия разговор с Радан Кънев от видеото на Нова тв:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай