190 депутати променят Темида

190 депутати променят Темида | StandartNews.com

След серия лидерски преговори ГЕРБ, РБ, ДПС, ПФ, БДЦ и АБВ се разбраха

Благодаря на всички за постигнатото съгласие, каза премиерът

Премиерът Бойко Борисов постигна най-трудния консенсус от 2007 година насам - успя да убеди 190 депутати от различните парламентарни групи да положат подписи под нов проект за конституционни промени. И спаси съдебната реформа от бламиране в пленарна зала. В четвъртък следобед Борисов обяви, че ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ, АБВ и БДЦ са постигнали политическо съгласие.

"Благодаря на лидерите на всички политически партии, които присъстваха на срещата на председателския съвет и постигнаха съгласие за промени в конституцията. Съобразихме се с всички и с компромисите, които всеки искаше да направи, без да се отрази по никакъв начин на съдебната реформа, а точно обратното", заяви след края на преговорите Борисов. Само преди 5 дни Генерала се зарече в Кричим, че ще намери консенсус по трите основни промени в основния закон на държавата, и то с необходимите 180 гласа. Точно в средата на интензивните преговори обаче от Реформаторския блок обявиха твърд курс за гласуване на вече готовия проект с промени, които имат подкрепата само на 131 депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и част от БДЦ. А в сряда вечерта ключови депутати от ГЕРБ дадоха да се разбере, че има и вариант "предсрочни парламентарни избори".

Политическите совалки продължиха до късно през нощта и бяха подновени малко след 8 ч сутринта в парламента. Лидерите на всички парламентарни партии се събраха отново на извънреден председателски съвет при Цецка Цачева в 8,30. А на него се реши да има ново заседание в този формат в 15,30 часа след края на пленарния ден. Междувременно совалките между ДПС и РБ продължиха на лидерско ниво. Хората на Меглена Кунева се събраха в тесен формат пред служебния вход на парламента. В парламента за разговор със своите пристигна и икономическият министър Божидар Лукарски, който е и председател на СДС. По това време из кулоарите мина информацията, че Борисов е казал на министрите си:

"Циркът ще приключи!". А след една от поредните срещи Радан Кънев заяви: "Ако компромис е невъзможен и осемпартиен парламент не е възможен". "С тези темпове вървим към предсрочни парламентарни избори", коментираха депутати от ГЕРБ. Последва нова среща между лидера на ДПС и Кънев. "За пореден път ДПС се оказва много важна част от стратегическото мнозинство в този парламента", обобщиха избраници. Междувременно юристите започнаха да правят примерен трети законопроект. Той обединява текстовете на внесения вече проект за промени на конституцията, който не събира подкрепа извън ГЕРБ, РБ, ПФ и БДЦ и консенсусния вариант от сряда, който обаче срещна отпор от страна на Радан Кънев и остана под конституционните 180 гласа. В третия вариант ВСС се разделя на две колегии - съдийска и прокурорска, залага се прекият избор на магистратите, засилва се ролята на Инспектората. Най-съществената промяна е в запазването на съотношението между професионалната и парламентарната квота при гласуването на съдии и прокурори за ВСС. При съдиите отново е 8:5, а не както бе във втория вариант - 8:6. А при прокурорите - 6:6, тъй като имаше опция там съотношението да е 6:5.


Малко след 13 часа стана ясно, че вторият извънреден председателски съвет се свиква от Цецка Цачева час по-рано - в 14,30 в сградата на парламента на площад "Княз Александър I". А на него ще присъства и премиерът Бойко Борисов. Разговорите между лидерите на парламентарните сили този път бяха кратки. А след тях бе обявено, че внесеният вече законопроект ще бъде отложен като точка от дневния ред на парламента днес. Вместо това в деловодството ще влезе т.нар. трети вариант, с близо 190 подписа на ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ, АБВ, БДЦ, както и независими депутати. "За парламентарната група на ГЕРБ най-важното е, че се постигна този политически консенсус, който беше желан още от самото начало, когато започнахме да говорим за конституционни промени. Последните няколко дни действително имаше много динамични разговори между всички основни парламентарно представени партии в парламента, но преди всичко искам да благодаря на РБ и на ДПС, че успяха да намерят тези взаимни компромиси, които бяха представени и лансирани в публичното пространство от парламентарната група на ГЕРБ", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. И благодари на БДЦ, АБВ и Патриотите за подкрепата.

Местан пи чай с "Протестна мрежа"

Политическа доблест е да разговаряш с опонентите си, заяви лидерът на Движението

Няколко срещи между лидера на ДПС Лютви Местан и съпредседателя на ДСБ Радан Кънев белязаха вчерашния парламентарен ден. Според неофициалните коментари лидерът на Движението изтъкнал за пореден път аргументите за консенсусната реформа пред Кънев. Между преговорите по промените на конституцията в парламента Местан се срещна и с протестиращи от инициативата "Правосъдие за всеки" и "Протестна мрежа". Те разговаряха за съдебната реформа. За разговора разказа пред "Офнюз" Деян Василев от "Правосъдие за всеки". Почти по същото време Антоанета Цонева публикува в профила си във Фейсбук снимки от срещата на протестиращите с Местан с хаштага ?#?160от240 и кратко описание: "разговор с Местан за квотите в камарите на прокурори и съдии във ВСС, кафе без шекер".

"Отидох като свободен човек в едно кафене. Там група граждани ме поканиха на среща на чай. Приех срещата. Смятам, че е по-доблестно да седнеш и да се видиш с тези, които те атакуват и да се опиташ да разговаряш с аргументи. А дали този разговор се е случил, е друга тема", заяви Лютви Местан по-късно пред агенция "ПИК". "Аз не се срещам само с парламентарно представени партии. Непрекъснато имам среща и с граждани. Би било обидно да подвия опашка и да ги подмина", подчерта Местан. "Преди време отидох на среща с един кмет в Кюстендил, който ме заплашваше с черешово топче по време на протестите срещу Александър Методиев", каза още лидерът на ДПС. "Аз по-скоро оценявам като политическа доблест това да седнеш и да разговаряш с опонентите си, били те политически партии или граждански организации. За мен е проява на слабост да подминеш една покана. Това е моето разбиране. Не оспорвам правото ви на интерпретации. Не бих окачествил една среща с граждани като позор", категоричен е Местан.

БСП готви референдум в Кърджали

Изпълнителното бюро на Общинския съвет на БСП в Кърджали взе решение за събиране на подписка сред населението на общината за отделянето на града в самостоятелна община. Червените уточниха, че стартират и разяснителни срещи с хората от кварталите на Кърджали за това какви ще са преимуществата на обособяването на града в самостоятелна община и какви са възможностите за "по-добро и справедливо разпределение на средствата от държавната субсидия и приходите от местните данъци и такси".

Благодаря на ДПС за конструктивността

Радан Кънев, лидер на ДСБ

Съгласието на парламентарни групи, значително надвишаващи 160 народни представители с надеждата да се подпишат 180 депутати, е да се внесе нов конституционен законопроект по трите консенсусни точки. Точките са - разделяне на ВСС на две колегии, пряк избор на магистратската квота и усилване правомощията на инспектората. Има и четвърта точка - ограничена форма на конституционна жалба от Висшия адвокатски съвет. По спорния въпрос за правомощията на колегите спрямо пленума на ВСС и съотношението на членовете от парламентарна и магистратска квота се предлага идентичен с първоначално внесения законопроект с общо съгласие да бъде отправено запитване до КС и по двата въпроса. Гласуването на новия законопроект за промени в конституцията ще зависи дали гласовете ще са 160 или 180. Ако на първо четене са 180 гласа, ще стане изключително бързо приемането. Благодаря на ДПС за изключителната конструктивност и готовност за компромис.

Борисов пред дипломати:

Защо "Южен поток" е лош за нас, а за Турция - не

България страда от санкциите за Русия, каза премиерът

България се очертава като един от най-лоялните членове на ЕС, но спазвайки политиката на санкции за Русия, търпи загуби. Това стана ясно от речта на премиера Бойко Борисов пред българските посланици по света, събрани от външния министър Даниел Митов на конференция вчера. Специален гост на нея бе външният министър на ЕС Федерика Могерини. "Натискът, който има в момента от контрасанкциите, не е нито срещу Гърция или Унгария, а е само срещу България. Проявявайки своята лоялност и дисциплина, тя отива на една пряка конфронтация с Русия", каза Борисов. Според него, заставайки зад санкциите за Москва, наложени от Евросъюза заради украинската криза, страната ни е понесла огромни загуби и много фирми са фалирали. Премиерът припомни, че именно спазвайки общата политика на ЕС, България е спряла големи проекти на Русия. И ако за Бургас-Александруполис е имало мотив, че при една екокатастрофа би пострадал туризмът ни, то за другите два проекта обяснението пред българите не е толкова лесно.

"Приехме, че скъпата ядрена централа в Белене би създала проблем и е неефективен за нас проект. В същото време тези реактори отидоха в нашите съседи - в натовска Турция. Огромен проблем е да обясним на българския народ, че за България това е лошо, а когато е от другата страна на границата ни - е добро. Когато ние казвахме "спазваме стриктно решенията на ЕК за Третия либерализационен пакет и поради тази причина спираме "Южен поток", нашите натовски партньори в Турция и европейски приятели от Гърция, го приеха. Много е трудно да обясня на българския народ защо за България този проект е лош и в същото време за Турция и Гърция не е проблем", коментира премиерът. Според него неслучайно от Анкара руският президент Владимир Путин е размахал пръст на България и я е предупредил, че ще загуби всичко. Даниел Митов от своя страна коментира, че България се намира на граничната линия на съприкосновение между Запада и Русия. "Наш избор е на коя страна ще застанем, а България отдавна е направила своя избор - ние сме на страната на демокрацията. Трябва обаче да запазим каналите за комуникация с Русия", каза дипломат номер 1.


Федерика Могерини от своя страна призна, че страната ни се намира на кръстопът заради географското си положение и заради многото предизвикателства, пред които е изправена. Това не са предизвикателства не страната, а на Европа, коментира тя. Според нея ЕС има потенциал да бъде световна сила, но за целта трябва да бъде единен. Когато казваме Европа, казваме България. Европа не е европейските институции, а е във всяка една държава членка, Европа сме всички ние заедно, коментира Могерини. По време на срещата й с Борисов той й обърнал внимание, че България е сред най-засегнатите държави от миграционния натиск, както и че в условията на увеличения поток България доказва, че надеждно охранява външната граница на ЕС. По думите на премиера присъединяването на България и Румъния към Шенген ще е ясен сигнал за единство на ЕС в борбата срещу тероризма и нелегалната миграция.

Само разместват позиции

Михаил Миков, лидер на БСП

Единствената цел, с която се прави съдебната реформа, е разместване и овладяване на позициите в съдебната власт. Сега вече се обсъжда проект, който е 2/3 по-различен от това, което е било внесено в началото и което днес ще се сложи за обсъждане в пленарната зала. Левицата продължава да отстоява позицията си, че реформи в съдебната власт се правят след задълбочен анализ на проблемите и след ясна преценка на рисковете. Конституционното законодателство се превърна в събиране на гласове. Продължаваме да бъдем последователи, че промените в съдебната власт изискват много по-сериозно отношение, отколкото събиране на гласове, обвинения и заплахи, закани и решения, които предпоставят, че който не е съгласен с нещо, не е в прогресивната част на обществото. Това е подход, който не може да даде никакъв резултат.

Разумът победи

Росен Плевнелиев, президент

Промените в конституцията са тест за национално отговорно действие и поведение. Поправките са неотложни и могат да се случат само с широко политическо съгласие. Апелът ми към политическите партии в парламента е да извървят тези последни крачки в оставащите часове. За да можем да се поздравим с един голям успех за България и една голяма крачка напред с широко политическо съгласие. Чрез честни и национално отговорни дебати в парламента да променим за добро конституцията. Да покажем, че нашата демокрация диша, тя е динамична. Тя може да решава проблеми. Като държавен глава, ако в следващите дни имаме успешен старт за процедура на промяна на конституцията с широко политическо съгласие и национален и отговорен подход, ще благодаря публично на всички, допринесли за това. Оптимист съм, надявам се, че разумът и национално отговорният подход ще победят.

Правим нещо, което 25 г. никой не е постигнал

Бойко Борисов, премиер

Преди втория председателски съвет вчера премиерът Бойко Борисов взе участие в дипломатическата конференция в София, където обясни на представители на ЕС проекта за Съдебна реформа.

В момента партиите в парламента сме на път да се обединим върху нещо, което 25 години много са искали да го направят, но по една или друга причина не е направено. То е и основно искане на ЕК. Нашето предложение и това, върху което бих могъл да събера над 180 гласа, е разделянето на ВСС на две - без шапка отгоре, сиреч най-важното нещо - съдиите да избират съдии и да си ги утвърждават, прокурорите и следователите да избират ръководство и да си го утвърждават. И намаляването на политическото влияние в парламентарните квоти. Огромен ход напред и даване на възможност на тези две гилдии сами да решават кариерното си развитие, сами да решават тяхното ръководство, изборът да е от долу на горе и да носят отговорността пред народа и Европа. Нещо лошо в това предложение, някакъв слаб момент остана това, че за съдийската колегия няма противоречия - там са осем избрани от съдиите, пет от парламентарната квота, сиреч решаваща роля си имат съдиите. Спорът е при прокурорите - шест на шест и шест към пет. При шест на шест противниците на тази реформа казват: Конституцията, която казва, че трябва да има независима съдебна власт, при шест на шест блокиращата функция я има и те не са независими. За да се промени това, не е нужно две трети от НС, а е нужно да свикаме Велико народно събрание, което разбирате къде отиваме. Затова ние приехме опасенията да питаме Конституционния съд, ако шест на шест е нарушение и трябва Велико народно събрание, да отидем тогава на съотношение шест към пет в полза на прокурорите и следователите, за да се гарантира независимата съдебна система. Второто, върху което нямаме спор всичките, е засилване ролята на Съдебния инспекторат Третото беше изборът и предложението за ВСС и за избора на магистрати да си идва по вертикалата от тях. Върху това искаме да съберем над 180 гласа. Можем да съберем и 190 гласа за реформите и в рамките на два месеца, след питане на Конституционния съд, да приемем промените. Проблемът е как да бъде артикулирано това публично - всеки иска да е водещ, с изключение на мен. Реформите ще дадат гаранции пред ЕК и пред инвеститорите и ползите за страната са огромни. Промените в конституцията биха били добър знак, че има политическа класа, която поставя интересите на страната над собствените си интереси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай