Горещи данни от Андрей Райчев. Големият губещ на изборите

Разкри кой плати глобата за сглобката

Горещи данни от Андрей Райчев. Големият губещ на изборите | StandartNews.com

Изборите ще променят много. Да ви кажа едни данни. Те казват колко души са гласували за общински листи извън София. Това коментира социологът Андрей Райчев в ефира на Нова тв. 

"ГЕРБ получават 460+ (хиляди) гласа, на парламентарните гласовете бяха 500 000. ДПС - 223 000, това е под нормалното им представяне. БСП - 190 000, това е много над обичайното и очакваното. ПП-160. Това са Варна, Пловдив, Благоевград. Ако ги махнем тях - изключително слабо представяне. Възраждане - 102. 

ДПС е втора, БСП е трета. ПП са четвърти, а "Възраждане" са съумели да пренесат една трета от националния в локален вот. Трифонов се е справил със задачата от 4% и нещо са станали три и половина, четири. Това е глобата за сглобката", обясни Райчев. 

"Сглобката има глоба. Когато сложите да управляват хора, които не се понасят, това не може да не глоби. Това показва, че ГЕРБ почти не е глобен, а ПП е глобена с много", обясни още той Райчев. 

"Няма ръст при алтернативната на сглобката", отбеляза колегата му Димитър Ганев. "Големият губещ на тези избори е "Възраждане", която е трета политическа сила на национално ниво", каза още той. 

"Реално резултатът им е много слаб. Те не са глобени, но те са антисистемна партия. На местни избори не може да говориш антисистемно. Трябва да говориш за тротоари, булеварди, за боклука. Там риториката им фалира", обясни той. 

"Ако нещо подобно се окаже на парламентарни избори, картината ще се промени и ГЕРБ ще се сдобие със самочувствие", отбеляза Райчев. 

"Терзиев 4 месеца е пред очите ни, а Григорова само един. Григорова си я представям като човек. Мога да кажа, дали е флегматична, или активна, внимателна. Много пъти съм я гледал. Какво може да кажем за Терзиев? Аз нищо не знам за Терзиев. Не мога да кажа мълчалив ли е, или бъбрив", отбеляза още Рачев. 

"Те му сложиха толкова грим на лицето, че ние знаем само това, което те искаха да знаем за него. В този смисъл те са малко неравни", добави социологът.  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай