Горещи данни! ГЕРБ и Възраждане на балотаж във Варна

"Сова Харис" с прогноза за вота на 29 октомври

Горещи данни! ГЕРБ и Възраждане на балотаж във Варна | StandartNews.com

Дни преди местния вот във Варна се очертава балотаж между сегашния кмет Иван Портних (ГЕРБ) и кандидата за кмет от „Възраждане“ – Коста Стоянов. На въпрос за кой кандидат-кмет на община Варна ще гласувате 23.1% посочват Иван Портних, докато 13 % казват, че ще гласуват за Коста Стоянов. 

Това сочат данните от проучване на агенция „Сова Харис“, проведено в периода 07 – 13 октомври 2023 година чрез стандартизирано интервю лице в лице, провеждано в дома на респондента. Извадката е представителна за пълнолетното население на община Варна, стратифицирана по признаците местоживеене, пол и възрастова група, а обемът на извадката е 600 души над 18-годишна възраст. Генералната съвкупност е 263 266 души, като 1% на извадката съответства на 2633 души. 


Кандидатът на коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ Благомир Коцев е на трета позиция с подкрепа от 9.1%, следван от Павел Раличков (БСП) с 8%, Мария Тодорова („Левицата“) с 2.7% и Ивайло Костадинов (ИТН) с 2.5%.

Средната оценка по шестобалната система за работата на кмета Иван Портних за последния мандат е среден 2.99, като 39% от запитаните поставят оценка слаб 2. На другия полюс са 1% от варненци, които поставят оценка отличен 6 за работата на кмета. По-голямата част от избирателите (61.6%) предпочитат община Варна да има нов кмет, докато 31.1% смятат, че е по-добре да се запази сегашният кмет.

При нагласите на варненци за общинския съвет ГЕРБ получават 23.1% от всички анкетирани, следвани от „Възраждане“ с 12.8%, ППДБ с 9.1%, БСП с 8.7% и ИТН с 4.5%. Шанс за общински съветник запазват и „Български възход“ и „Левицата“, които получават еднакъв резултат от 1.4% от всички анкетирани. Все още 22.3% от избирателите на Варна заявяват, че не са решили за кого ще гласуват, а 13.2% няма да подкрепят ничия листа за общински съветници.

Повече от половината варненци (56.1%) не са доволни от начина на изразходване на спечелените проекти по европейски програми, докато 16.7% отговарят положително на същия въпрос.

Проучването е проведено от агенция „Сова Харис“ в периода 07 – 13 октомври 2023 година чрез стандартизирано интервю лице в лице, провеждано в дома на респондента. Извадката е представителна за пълнолетното население на община Варна, стратифицирана по признаците местоживеене, пол и възрастова група, а обемът на извадката е 600 души над 18-годишна възраст. Генералната съвкупност е 263 266 души, като 1% на извадката съответства на 2633 души. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай