ГЕРБ взе шест общини от раз, още две победи чака на балотаж в Бургаско

ГЕРБ взе шест общини от раз, още две победи чака на балотаж в Бургаско | StandartNews.com

ГЕРБ отбеляза размазваща победа в цялата Бургаска област, а в Бургас счупи всички рекорди. Димитър Николов получи близо 85% от гласовете на бургазлии, а вотът бе сравнен с този от времето на Тодор Живков. ГЕРБ спечели в Бургас и мнозинство в общинския съвет, което гарантира на партията и кмета комфортно управление през следващите 4 години. Герберите ще имат 30 места в местния парламент от общо 51.

Хората на Борисов спечелиха кметските столове в седем от общо 13-те общини от раз и очакват да превземат още две на балотажа. Кметове на ГЕРБ удържаха безапелационно бастионите си в Бургас, Поморие, Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново и Средец и ще управляват там и през следващия мандат. Кандидатите им водят убедително също в общините Камено и Айтос, където обаче ще има балотаж. На втори тур победата на ГЕРБ е гарантирана. Така на практика партията ще контролира почти цялата бургаска област без четири общини. Извън обсега на ГЕРБ останаха Несебър, където спечели досегашният кмет Николай Димитров като независим, Руен - бастион на ДПС и Карнобат, където поста си запазва досегашният градоначалник Георги Димитров, също като независим, както и Сунгурларе където на балотаж ще се борят кандидатите на ДПС и БДЦ.

БСП тотално изгуби в бургаски регион и остана без нито един кмет, ако не се брои Несебър, където декларираха подкрепа. Столетницата изтърва последните две общини, които се смятаха от край време за червени крепости - Камено и Карнобат. В Камено досегашният червен кмет Стефан Бонев остана много след кандидата на ГЕРБ Жельо Вардунски, на когото не достигнаха само двайсетина гласа, за да спечели на първи тур. В Карнобат пък столетницата се отказа сама от градоначалника Георги Димитров, който има два мандата зад гърба си и предпочете друг кандидат. Димитров спечели изборите в Карнобат, но вече като независим, подкрепен от местна коалиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай