Денков с важно изявление за годишнината на войната в Украйна

България остава солидарна с Украйна в битката й за справедлив мир

Денков с важно изявление за годишнината на войната в Украйна | StandartNews.com

Източник: Министерски съвет

Премиерът Николай Денков излезе тази сутрин с официално изявление по случай втората годишнина от началото на войната в Украйна.

"На тази дата, точно преди 2 години, осъмнахме с новината, че Русия е започнала война срещу Украйна. Непредизвикана, безпричинна, абсурдна война, която разтърси демократичния свят", казва Денков.

"Повече от 700 дни сме свидетели на ужасите на тази брутална война, водена от режима на Путин - опустошаване на мирни градове в Украйна, убийства на невинни хора, разрушени семейства, над 20 000 украински деца, незаконно отвлечени от руските сили. Всичко това с отвратителната цел – една независима и свободна държава, в сърцето на Европа, или да бъде поставена на колене, или да бъде унищожена", посочва премиерът.

Той подчертава, че с действията си в Украйна Русия продължава да погазва човешките права, да нарушава международното право, да нанася удари върху икономиките на всички демократични държави. "Независимо от мащабната дезинформация и пропаганда на Кремъл, няма никакво съмнение, че Русия воюва срещу правото на мирен, щастлив и пълноценен живот на всеки гражданин на Европа, включително и на България."

"Нашата страна отдавна направи своя избор – да бъде мирна, демократична, свободна европейска държава. Преди две години Кремъл ни напомни, че трябва да се борим за мира и да защитаваме нашите ценности всеки ден", добавя Николай Денков. Той посочва, че днес ги защитаваме като продължаваме да подкрепяме Украйна – жертвата на тази агресия.

"България беше сред първите държави, които помогнаха на Украйна в началото на войната. Ще продължим да оказваме политическа, хуманитарна, материална и военна помощ, в максимална степен според нашите възможности и законодателство. Оставаме силно ангажирани в процесите по реализиране на Формулата за мир на президента Зеленски, Коалицията за украинските деца и в процесите по възстановяване на Украйна", заявява премиерът Николай Денков.

Според него Русия не може да спечели тази война. И един ден ще има правосъдие за всички военни престъпления срещу украинския народ.

"А България остава солидарна с Украйна в битката й за справедлив мир – за Украйна и за всички демократични народи!", завършва Денков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Ангел
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи