ДАНС вика Местан след Нова година

ДАНС вика Местан след Нова година | StandartNews.com

Има условия да го разследват за държавна измяна, заяви Димитър Иванов

Изхвърленият от ДПС за предателство на българските национални интереси Лютви Местан се очаква да бъде извикан на разпит в ДАНС след Нова година. Агенцията проверява всички обстоятелства около скандалния престой на независимия депутат в турското посолство, научи "Стандарт". В 22 ч на 22 декември Местан се скри в резиденцията на Сюлейман Гьокче заедно с жена си. Взе със себе си и покъщнина. И остана в посолството над 20 часа. Ако в хода на проверката се установи, че Местан е нарушил българските закони, срещу него може да бъде образувано наказателно производство, уточниха източниците на "Стандарт".

"Има условия Местан да бъде разследван за държавна измяна", категоричен бе пред Би Ти Ви днес бившият шеф на 6-то управление на ДС проф. Димитър Иванов. "Дали има държавна измяна или не - е друг въпрос, но аз бих препоръчал на хората, които отговарят за този сектор на българската правозащитна система, да се заемат с този проблем за по-скорошното му изясняване", посъветва Иванов.

"Виждам косвени белези за обвързаност от страна на Лютви Местан с турски държавни дейци. Белезите са много и не са отскоро", каза още проф. Димитър Иванов. И допълни: "Личните отношения на Местан с турските държавни дейци явно минаваха нормалните, естествените, а и търпимите граници на един национален политик". Според него опитите на Местан да въвежда в политическия ни живот чужда държавно-политическа концепция - неоосманизма на Давутоглу, са опасни и притеснителни. Възмущение от безпрецедентното укриване на Местан в турското посолство изрази и зам.-шефът на АБВ Румен Петков.

Б. Димитров: Криеш ли се в посолство, значи си агент

Когато един политик почувства опасения за своята сигурност, той отива в ДАНС или в МВР и казва: "Помощ, спасявайте ме", а не отива в посолството на чужда държава, защото това означава директно, че той е техен политик или техен агент. Това коментира пред агенция ПИК шефът на НИМ проф. Божидар Димитров по повод действията на бившия лидер на ДПС Лютви Местан, който се скри в турското посолство. Димитров е съгласен с мнението, че Местан е продал партията си на Анкара. "Това при всички народи във всички времена и епохи се нарича държавна измяна и човекът, който я е извършил, се съди по законите на съответните страни. Когато европейските държави имаха смъртно наказание, това обикновено се наказваше със смърт", допълни шефът на НИМ. Той смята, че премиерът Бойко Борисов е прав да не се намесва в ситуацията около ДПС. Борисов разбира, че става дума за интересите на България и не може да вземе страна в конфликта в ДПС, още повече, че г-н Ахмед Доган сам реши проблема вероятно след като е бил информиран от доверени хора или от представители на тайните служби за действията на г-н Местан, каза Божидар Димитров. Това ме радва, защото излиза, че все още имаме разузнаване и контраразузнаване, допълни професорът.

Охраната на изключения глътнала близо 900 000

880 000 лв. е струвала на данъкоплатците засилената охрана на изхвърления от ДПС Лютви Местан, съобщи Епицентър.бг. Бившият формален шеф на движението е с гардове на НСО от началото на февруари 2014 г. Това е било преценено, че депутатът има най-висока степен на застрашеност. Това означава, че всеки месец той е струвал на хазната по 40 000 лв. Сметките показват, че са били прахосани 880 000 лв. от държавния бюджет, за да бъде пазен Местан през последните 22 месеца. Въпреки това, признавайки скандалния си престой в посолството на Турция, Местан нагло обяви, че се е страхувал за сигурността си.

Местан прокарвал проислямски идеи

Лютви Местан е правил опит да прокара проислямски идеи в готвен закон преди 14 години. Това разкри в блога си бившият депутат Борислав Цеков, който сега е част от Института за модерна политика. През 2001 г. той е вносител на Закона за вероизповеданията, който помага за преодоляване на разкола в Църквата. "По онова време Лютви Местан беше внесъл разработен законопроект за религиите, който не само не решаваше проблема на БПЦ, а напротив - задълбочаваше го. Днешният депутат Хюсеин Хафъзов тогава беше говорител на Главното мюфтийство и заедно с Местан правеха опити да прокарват проислямски идеи в закона и да блокират текстовете, които засягат православието", разказва Цеков. По думите му двамата поискали ислямът да бъде вписан като традиционна религия в България наравно с православието и също да получи статут на юридическо лице ex lege, какъвто се предвиждаше за БПЦ. Цеков разказва за опитите на Местан да прокара своите идеи преди второто четене на закона през декември 2002 г. "Задействах се и аз - изпратих по един от влиятелните фактори в ДПС послание до Ахмед Доган: намесете се, защото линията "Местан-Хафъзов" преминава "червени линии" на националната сигурност", пише Цеков. В крайна сметка законът е приет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай