Да, България гласуваха да влязат ли в коалиция с ГЕРБ. Решението

ДБ ще иска президентът да наложи вето на промените в Изборния кодекс

Да, България гласуваха да влязат ли в коалиция с ГЕРБ. Решението | StandartNews.com

Машинният вот практически изчезва и затова „Демократична България” ще поиска президентът да наложи вето върху промените в Изборния кодекс. Новината съобщи в предаването „Офанзива” по НоваНюз Атанас Славов от ДБ. Причините за подобно искане са много, според Славов.

„Начинът, по който беше приет този кодекс, цялата неразбория в гласуването на текстовете, внасяне на изцяло нови текстове между двете гласувания. Имаме съмнение, че може да се стигне до противоконституционност на някои текстове”, каза Славов.

„Машини ще има, но те няма да изчисляват резултатите, няма да има протокол от машинното гласуване. Броените отрязъци стават бюлетини от машинно гласуване. Превръщаме машините в скъпоструващи принтери. Близо 70-80 милиона са дадени за машини, за да бъдат принтери”, коментира Славов.

„Не можем да позволим пореден парламент да отиде в небитието. Взаимодействие по конкретни теми дали може да премине към коалиционно взаимодействие – това е политически въпрос, който ще бъде решаван от нашата коалиция и органите вътре”, обясни депутатът по повод усилията да се състави редовно правителство.

„Правителство без ДБ не може да тласне страната към модернизиране и интеграция в съюзите. По въпроса дали трябва това да се случва с ГЕРБ – нашите органи имаха заседание. В „Да, България” категорично беше поставен въпросът. Резултатът беше 5 гласа „за” това да се разговаря с ГЕРБ за първия мандат, и 55 гласа – да не се”, каза Славов.

От ДБ не виждали възможност за подкрепа на първия мандат.

„Ако говорим за участие на ДБ в правителство, това може да стане с първия или втория мандат. Разбира се не знаем при кого би отишъл третият”, каза Славов. 

Много малка била и вероятността ДБ да бъде в коалиционно управление с БСП.

„С "Продължаваме промяната" имаме устойчиво партньорство. Възможно е да има и разлики. Бяхме изненадани от колебливото гласуване на ПП по темата за новите 8 самолета F-16. Дотук повечето битки, които сме имали, са били общи”, каза Славов.

Ветото на Нидерландия било очаквано, коментира още депутатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай