Борисов: Калфин се държа джентълменски

Борисов: Калфин се държа джентълменски | StandartNews.com

Говорих с президента и той не знаеше за номинация от Радан за нов мандат, каза премиерът

Направихме много работа заедно. Ивайло Калфин се държа изключително джентълменски обяснявайки колко добре и правилно сме работили. Това заяви премиерът Бойко Борисов относно съвместната работа с вицепремиера и министър на труда и социалната политика в оставка, издигнат от политическа АБВ, Ивайло Калфин пред журналисти при откриването на обновения жп участък Любимец - гръцка граница. Борисов посочи, че изразява благодарността си за съвместната работа с Ивайло Калфин.

По думите му, претенции и проблеми всеки може да си намери и измисли.

„Идват президентски избори и като ги слушам как се мъчат да се кандидатират. Това са политически ходове. Разбирам ги, има го това в политическата игра. Пожелавам им успех. Просто не се интересувам от другите партии. Интересувам се от моята", посочи още Борисов.

Премиерът каза, че един ден, ако Ивайло Калфин иска да се върне в кабинета, той е готов да работи с него. „Ние изградихме не само колегиална, но и приятелска дружба, доверие, разбирателство с целия екип от Министерски съвет", допълни още министър-председателят.

На въпрос дали е оказан външен натиск върху Радан Кънев, за да окаже подкрепа на Росен Плевнелиев за президент, Борисов отговори: Ако Кънев е искрен и това е действително предложение, първо трябва да си събере неговата партия – Реформаторския блок и да вземат решение. 

Според него Кънев така направил, че човек да се чуди каква цел преследва. Борисов призна, че до момента е чул от партньорите си Радан Кънев като предложение за президент, Найден Зеленогорски, а сега чува и за Плевнелиев. По тази причина Борисов заключи, че самите те не знаят какво предлагат.

По думите му реформаторите би трябвало да се съберат, да решат, а след това да се обадят на опозиционните си партньори БСП, ДПС и „Атака", за да видят дали ще издигнат заедно кандидат за президент.

Според Борисов, ако Радан Кънев приема ГЕРБ за партньори, това пък означава, че не е в опозиция. „Тогава трябва да ми се обади на мен", изтъкна Борисов.

Премиерът също подчерта, че не знае кои евроатлантически партии Радан Кънев е имал предвид, когато в петък призова да се обедният около номинацията на сегашния държавен глава.

"И БСП е евроатлантическа, и ДПС, и АБВ", коментира още Борисов.

"Говорих лично с президента и той каза, че никой не е говорил лично с него", заключи темата Борисов.

От 90-та година не следя конгресите на БКП, добави премиерът Борисов, запитан за коментар по повод конгреса на АБВ.

Значи не си обичат държавата, не са патриоти, ние не сме стабилни. Това заяви премиерът, в отговор на въпрос, какво ще стане ако Патриотичния фронт излязат от управлението заради гласуването в сряда на ветото на президента Росен Плевнелиев върху част от текстовете в Изборния кодекс.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов присъства на откриването на ремонтирания стоманен мост в Симеоновград. „Днес пускаме и влака, който вдига 226 км. и е със средна скорост от 170 км. Ще видите, че след около 2 години ще ходим на море или до Истанбул с високоскоростен интернет, докато седим в купето, но затова трябва да съберем още пари, за да купим нови локомотиви", коментира премиерът.

"Битката с контрабандата е важна, за да могат парите да отиват в бюджета", заяви още премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай