Оферта на Радан вбеси Плевнелиев (ОБЗОР)

Оферта на Радан вбеси Плевнелиев (ОБЗОР) | StandartNews.com

Уникален политически екшън заформи Радан Кънев, като зад гърба на Росен Плевнелиев го издигна за втори мандат. Лидерът на ДСБ огласи своята оферта на извънреден брифинг, на който призова президентът да се кандидатира за нов мандат като независим и обеща да го подкрепи. Решението е било взето в петък следобед от ръководството на тъмносините, обясни Кънев.

И призова всички десни, реформаторски и проевропейски партии да застанат зад Плевнелиев, който бил най-успешният български президент. От "Дондуков" 2 реагираха като ужилени на неочакваното предложение. В официално съобщение категорично беше заявено, че ходът на Кънев изобщо не е съгласуван с президента. "Държавният глава е поел ангажимент пред българския народ, че ще оповести своето решение дали ще се кандидатира за втори мандат в края на юни. Дотогава всяко твърдение отразява само позицията на своите автори, но не и тази на държавния глава", се казва в прессъобщението. В личен коментар Плевнелиев бе още по-остър и заподозря, че е обект на "недостойна интрига в стила на Иван Костов и Георги Първанов".

В отговор на гневната реакция Кънев уточни пред "Стандарт", че не е разговарял лично с Плевнелиев, а целта му била да мотивира Плевнелиев да се кандидатира.

В същото време от ДСБ обявиха курс към предсрочни избори, защото ГЕРБ, АБВ и ПФ доказали, че нямат достатъчно воля за реформи. За целта трябвало да се създаде нов политически субект, който "да изолира от управлението левицата, ДПС и всички форми на популизъм и антиевропейски национализъм". Шефът на "Терем" Стоил Яков дори подаде оставка, за да се заеме с подготовката на партията за предсрочен вот.

С хода си Радан Кънев успя да изненада и партньорите си от Реформаторския блок. Оказа се, че те изобщо не знаят за намеренията на ДСБ. "Не се прави така. Ако искаш наистина обединение на десните сили, подобни неща се изговарят в съответните формати и тогава ги обявяваш", реагира Костадин Марков от СДС. От ДБГ пък заподозряха, че тъмносините се опитват да привлекат медийно внимание.

"Това само показва защо президентът разигра цирка с ветото. На България е необходим държавен глава, който няма да ми говори за някакви общоевропейски ценности, а ще защитава българските национални интереси. И тук е дефицитът на държавници", коментира пък лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай