Бобева: Само съдебната система не бави плащания

Бобева: Само съдебната система не бави плащания | StandartNews.com

София. "Единственият отличник е съдебната система, която няма нито един неразплатен договор по обществените поръчки", съобщи вицепремиерът Даниела Бобева по БНТ. "Само по програми по Закона за обществени поръчки държавата е забавила 247 милиона лева разплащания. Това са над 4000 договора, които за малки, средни и големи", обясни тя. 

Даниела Бобева защити актуализацията на бюджета с думите: „Това правителство работи прозрачно. За първи път правителството посочва за какво ще харчи парите, за разлика от предишните корекции в бюджета". Според нея е имало обществено съгласие по това за какво трябва да се дават пари. „Рисковете ние да изпълняваме бюджета на предишното правителство е свързано най-вече с нашата основна задача да възстановим нормалността между взаимоотношенията на държавата с бизнеса. Не е редно държавата да не плаща задълженията си", каза Бобева.

По повод думите на президента, че всеки трябва да се учи от грешките си, вицепремиерът заяви: „Това, което ние се опитваме, е да се поучим от грешките си, защото когато държавата не си плаща задълженията какво очаквате за спазването на законите в една държава. Тази практика продължава с години".

"Ние имаме една работна група, която започна веднага, след като правителството започна да работи. Една работна група за междуфирмена задлъжнялост. Това е една тема, която много от отдавна стои. Стопанска камара инициираха един много дълъг дебат в продължение на много години и се събрахме представители на държавната администрация, на бизнеса. Основният проблем на междуфирмената задлъжнялост също е неплащанията от страна на държавата. Значи, когато държавата не си плати това провокира по цялата технологична верига неплащания с огромни последици за икономиката", обясни Даниела Бобева. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай