Бареков иска кабинет на националното съгласие

Бареков иска кабинет на националното съгласие | StandartNews.com

София. Да се избере кабинет на националното съгласие, който да продължи да действа и като служебен кабинет, е поискал лидерът на "България без цензура" Николай Бареков на консултациите на парламентарно представените партии в парламента вчера. "На консултациите вчера Борисов отказа това да става с мандата на ГЕРБ, за да не кажат после хората, че управлявал с БСП, Станишев се съгласи това да стане с мандата на БСП", обяви в ефира на "Дарик" радио Бареков. „Това правителство трябва да бъде от експерти, а не кабинет на политици от БСП, ГЕРБ и ДПС. Те вече са омаскарени и хората не им вярват, те не могат да стабилизират страната. Ако такива бъдат предложени за премиер на Съвета при президента тази неделя, моите независими депутати ще гласуват против", отсече лидерът на ББЦ. Според него, „Атака" трябва да бъде изключена от Съвета при президента по морални съображения, защото е "нехигиенична, руска и ксенофобска партия". Бареков е предложил на Съвета да присъстват ББЦ и Реформаторският блок.

На България трябва сериозен, ангажиран и компетентен премиер, смята Николай Бареков. Той посочи пет свои номинации за премиер до изборите – преподавателят в УНСС Стоян Александров, Иван Костов, защото вече веднъж е спасил България от финансова криза, Стефан Софиянски, който спря инфлацията, Ренета Инджова, която донесе за стабилизация на страната, Петър Стоянов, защото е консенсусна фигура, компетентен е и с подходящ финансов министър би могъл да успокои държавата. Лидерът на ББЦ посочи като опция и Ивайло Калфин, който има бюджетни и финансови познания.

Той нарече изказванията на Бойко Борисов по повод МВФ и банковата система безотговорни. 

По повод проведените в петък политически консултации между парламентарните сили, Бареков коментира, че неговото предложение за дата на изборите е било 12 октомври. „ДПС бяха за 5 октомври, Борисов беше за 14 септември, Станишев беше за 21 септември, а ние за 12 октомври. Накрая всички се споразумяхме изборите да са на 5 октомври", обясни той.

Изтеклата информация за теглене на жребий от неговата ръка Бареков нарече "просто една шега". „Мога да ви кажа и как седяхме - от дясно бях аз, Цветанов до мен, Цецка Цачева и Бойко Борисов. По средата Лютви Местан с неговите хора и срещу мен беше Сергей Станишев с неговите хора. Беше много коректно всичко", коментира още лидерът на „България без цензура".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай