Аталай: В енергетиката винаги е имало напрежение

Няма чистка сред висшите ръководители, категоричен бе депутатът

Аталай: В енергетиката винаги е имало напрежение | StandartNews.com

София. "В енергетиката винаги е имало напрежение". Това заяви в предаването "Денят започва" по БНТ народният представител от ДПС Рамадан Аталай. Той обясни, че няма чистка сред висшите ръководители в отрасъла, а най-голямо напрежение в отрасъла има най-вече в производствените предприятия в отрасъла.

Няма да се съглася с израза "чистка" защото там има определн кръг от хора, които са експерти и в определени години, те заемат своето място, каза той. "Имаше само една политическа сила където се опита да смени тези експерти с определени други лица, но се видя, че се повиши напрежението в енергетиката отколкото да се успокои", продължи Аталай за рокадите в енергетиката. Той обясни, че преместването на Анжела Тонева от ДКЕВР не може да бъде определено като чистка в енергетиката.

"Няма да сме честни към себе си ако кажем, че никога на този орган не е налагано някакво политическо виждане или политическо желание за промяна цената на електроенергията... Факт е, че за една година има три правителства, които се опитват да въведат някакъв ред в енергетиката, винаги смятат, че смяната на председателя на ДКЕВР може да им бъде... може би отдушника или мястото от където да се тръгне да се работи в енергетиката, с което аз не съм съгласен", каза още Аталай.

Въпросът за 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" се движи от времето на правителството на Бойко Борисов. Такива разговори са водени и преди това управление, каза Рамадан Аталай по повод преговорите с "Уестингхаус" за реактора.

и посочи, че "доколко случилото се с Уестингхаус е толкова бързо и експресно, поне в началото се създава такова впечатление, но това е дълъг прецес, който няма да приключи до края на годината".

Депутатът обясни, че в държавата има приоритети, които трябва да бъдат приемствени. "В момента се подготвя стратегия за развитие на на енергетиката, свързано с икономиката на държавата в една визия до 2030 година като тази комисия, тази работна група в момента работи за един 3-годишен план за стабилизиране на енергетиката", уточни Аталай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай