Аталай разкри грешката на ГЕРБ. Каза единствената възможна коалиция

Обществото очаква едно по-широка коалиция, заяви депутатът от ДПС

Аталай разкри грешката на ГЕРБ. Каза единствената възможна коалиция | StandartNews.com

Зам.-председателят на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай разкри каква грешка е направила ГЕРБ при излъчването на кабинета „Габровски” и посочи единствената възможна според него коалиция за съставяне на правителство.

Обществото очаква едно по-широка коалиция за съставянето на правителство, защото няма доверие в нито една партия като самостоятелно управляващ субект, коментира в предаването „120 минути“ на бТВ Аталай.

„В тази ситуация, в която се намират днес политическите партии, е много трудно да се наречеш балансьор и дали ДПС е онази политическа формация, която може да изведе страната до онова състояние, в което да има правителство. Седемте политически партии, дори чисто математически да направим анализ, се вижда, че без четири сили няма как са се сформира правителство, обясни той.

Според него от политическа партия ГЕРБ са изпуснали възможността да чуят какво иска обществото и да поемат отговорно задачата си, за да предложат правителство, подкрепено от поне четири формации. Той уточни, че проблемът им е най-вече в комуникационната и коалиционната култура. Седемте приоритета на проф. Габровски не са били обсъдени с политическите партии, каза още той.

„Тези, които не подкрепиха кабинета „Габровски“, търсиха причина да се дистанцират. Те не потърсиха начин, как да се включат в съставянето на това правителство. Ако търсиш причина, винаги можеш да намериш такава. От едната страна е Бойко Борисов, от другата – Кирил Петков. Ситуацията в страната обаче е такава, че ни вкарва в задънена улица. Светът се променя, но ние не искаме да се променим заедно с него“, каза още Рамадан Аталай.

По думите му в парламента има шест политически формации, които са ориентирани евроатлантически. Поне четири или пет партии имат сходни програми и приоритети. Всички искат да изведат страната от кризата, да намалят инфлацията, да създадат условия за растеж и обществото да има поносимо бъдеще. Проблемът обаче бил в лидерите, отчете депутатът от ДПС.

„Аз-ът на лидерите е проблемът. Една част от тях ги е страх, защото знаят каква отговорност поемат. В условията на криза винаги очакваш да натрупаш някакви негативи. Борисов се страхува, че евентуално ГЕРБ може да се изложи и затова предложи правителство, което да не е политическо. Петков е неопитен – той не знае как работят вертикално и хоризонтално институциите в България. ПП освен комуникационна култура, нямат и коалиционна“, отчете Рамадан Аталай.

Той си представя площадката на политическите партии като една добруджанска нива, която не е виждала дъжд от две години. В пукнатините може да вирее само троскота, само онези плевели, които няма да допринесат нищо добро за нацията, уточни още депутатът от ДПС. Според него това, което народът е казал на последните избори, е липсата на доверие към политиците. Точно затова обществото настоява за по-широка правителствена коалиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай