Андрей Райчев: Борисов се жени за ПП по принуда и под западен натиск

Има 4 варианта пред ПП

Андрей Райчев: Борисов се жени за ПП по принуда и под западен натиск | StandartNews.com
  • Не е нормално да изградиш цялата стратегия за съществуването си срещу една партия и след това да се прегърнеш с нея
  • Не е лошо да си напомним, че тези хора не са светци
  • Подмяната на символ с технология е отвратително
  • Има 4 варианта пред ПП
  • Крайният резултат ще е нова електорална картина в България, казва социологът Андрей Райчев

 

- Г-н Райчев, признавам си, че вече тотално се отказвам да проявявам каквото и да е било разбиране към българската политика, защото нищо в нея не е нормално.

- Не е нормално това, което чухме в онзи запис на ПП. Не е нормално да изградиш цялата стратегия за своето съществуване срещу една партия и след това да се прегърнеш с нея. Това важи и за ПП, и за ДБ. ГЕРБ също обясняваха как ПП са некадърни и не стават за нищо. Казваха, че са провалили България, а сега искат да се прегърнат.

- Вие как бихте коментирали това?

- Първото нещо, което ще направя е да сменя думата "нормално" с "естествено". Съгласен съм, че това не е естествено, не ненормално, защото постига определена цел.

- Целта оправдава средствата. Така ли можем да го определим?

- Постига определена цел, за която и двете партии страшно недоволстват като партийни състави, но ръководството настоява. Разбира се, причината е международната обстановка, натискът от Запада България да има ясно евроатлантическо правителство и т.н. В този смисъл не живеем в някаква ненормалност, а в  много неестествена ситуация. Бяхме свидетели на 2 неща. Един много дълъг 7-8 годишен троен съюз, който се разпадна. ДПС и ГЕРБ винаги са били в съюз и унисон. Сега Борисов се разведе с ДПС и Гешев и се жени за ПП по принуда и под западен натиск.

- Това значи ли, че българските политици са просто едни марионетки, които слушат какво се казва от Брюксел и Вашингтон и изпълняват?

- Спадът на този съюз доведе до едно много пъстро многообразие, в което нахлуха най- различни играчи и картината изглежда много многообразна. Това са Костадинов и президента, както и много други.

Всъщност има само едно събитие - един "развод" и един "брак". Битката е между трима играчи. Останалите се ползват от това. Радев например нахлува със своята морална позиция, Костадинов нахлу вчера с искането за ДАНС. Това са допълнителни елементи на една не дотам сложна картина.

Борисов прави много сериозен завой, той му струва много вътрешнопартийни неприятности, но е принуден да го направи, за да излезе от изолация - включително международна.

- Избирателите на тези партии как реагират?

- Това ще бъде крайният резултат - нова електорална картина в България, защото тези маневри не са безплатни. Това ще се случи по различен начин за различните партии. Не знам дали Борисов ще убеди ГЕРБерите на фона на тази крайна неприязън с изтеклия запис, където много ясно личи, че ПП са не просто против ГЕРБ, те го ненавиждат и влизат в този "брак" абсолютно насила.

Те говорят против ГЕРБ, за да успокоят своите гласоподаватели, че нищо не се е случило

При политиката има символи и технологии.

В областта на символите се разполагат родината, лявото и дясното. В общи линии свещени неща. Политикът символизира по този начин. Има и технологии. Те ужасно много противоречат на символите.

Можем да дадем пример с една война. Генералът трябва да бъде баща на всички войници, да се бори за родината си, но той обезателно трябва да прати един полк да загине, за да излъже противника, че ще удари на дадено място.

Представете си, ако този генерал трябва да каже на полка си, че те ще загинат.

Ние бяхме свидетели на технологически разговор и точно заради това той изглежда отвратителен.

Същият пример е и с фабриката за мармалад. Ако влезете в фабрика, където се прави продуктът, никога повече няма да опитате от него.

В този ред на мисли, това не трябва да ни смущава. Не е лошо да си напомним, че тези хора не са светци.

Подмяната на символ с технология е отвратително. Това е нещо, което трябва да се наказва.

Част от тези хора си мислят, че се намират в кариерно-хитруваща ситуация, а не в символизиращо-представляваща.

- Най-големият потрес не произлиза ли от това, че партии като ПП и ДБ се вживяваха, не просто като по-добри експерти, а като "моралните"и "чистите", а изведнъж човек вижда, че те действат по същия начин от другите?

- Аз не видях корупционна реторика. Аз видях само лъжливи движения и за съжаление, "али-бали". Че идеологията е "ала-бала" е нещо, което е недопустимо и ще бъде наказано.

- Ще правим изборите с нашо "МВР". Това не е ли също достатъчно скандално?

- Аз ги разбирам донякъде, защото, ако си изправен пред зала, която ти крещи "Не, не, не!" той се мъчи да намери всички аргументи да ги накара да кажат "Да!".

- Това не е ли, защото той самият е крещял "Не, не, не" последните 3 години, откакто е в публичното пространство?

- Това все пак е партия, създадена от протестите и е направена да бъде срещу ГЕРБ. Сега изведнъж им се казва "Хайде, момчета с ГЕРБ". Това е много трудно обръщане.

Тук идва и най-неприятната страна - "посолството" - САЩ и "посолствата"  - европейските посолства.

Един обикновен човек може да бъде конспиратор в главата си, а когато политикът мисли така, това е най-страшното, защото конспиративната теория се превръща в реалност.

- Нека да поговорим за президента. От цялата тази ситуация той ще излезе с най-големи позитиви, защото изглежда най-принципен.

- Румен Радев води удобна политическа линия и се различава от останалите по евроатлантическия въпрос, не като анти европеец, а като умерено краен. Той вижда нещо за България, а това е, че българският народ не иска тази крайна позиция тип Зеленски.

Българите са лоялен съюзник. Ще останем в НАТО и ЕС. За напускане не може да се говори. Историята за белия Зеленски и черния Путин.

Радев си позволява да върви в умерена, а не в крайна линия. Първоначално говореха за комунистите, след това набедиха ченгетата, сега натикват президента и казват, че е руски шпион.

Към президента се услива привързаността, на тези, които го харесват. Според рейтингите това са 30-40 на сто. Останалите се плашат, защото президентът е влязъл в позиция, която не е безспорна и се дърпат. Това са 20-30 на сто.

Ако той решеше наесен да падне от президентската си позиция и да направи партия, той щеше да вземе цялата власт.

Това, което печели президентът е, че той не е участник в ситуацията, а е неин наблюдател.

Срещу него най-лесно се вдига флаг.

- Наблюдаваме гласуването в пленарната зала за свалянето на имунитета на Бойко Борисов. Как ще гласуват ПП и ДБ?

- Прокуратурата вкарва тази карта с идеята, че все нещо ще настъпи. Тъй като прокуратурата нанася удар едновременно по ГЕРБ и ПП. В "Теория на игрите" има теорема - ако се бият трима, двама винаги се обединяват срещу един.

- В крайна сметка ще стане ли правителство?

- Обединят ли се противниците, резултатът е ясен.

- Тоест, защото ги е страх от прокуратурата ли?

- Това вече не са заплахи, това са действия.

Имаме следните факти - Борисов е с поискан имунитет. Ще бъде поискано от НС да бъде свикана комисия, а тя да изготви доклад.

ПП са въвлечени в чудовищни престъпления. Получава се война. Това, което най-вече трябва да следим най-внимателно е какви удари нанася прокуратурата върху двете съединени страни.

- Колко ще издържи едно такова правителство?

- На този въпрос не може да се отговори по следната причина - главният резултат не е някаква екзотична конфигурация, която ще я има на върха. Главният резултат е нови разделения в електората.

Хората са втрещени и не могат да повярват какво виждат. Общият знаменател е ужасен. Има нужда от преструктуриране.

Това, което може да стане с електората на ПП  върви в 4 възможни варианта.

Някаква част ще си останат, както сега с партията. Част от тях ще отидат към ДБ. Друга част ще бъдат отвратени от политиката и няма да гласуват. Четвърти ще отидат във "Възраждане".

Това, което може да се определи като напредък е, че доскоро коалицията мислеше, че ГЕРБ ще предостави кредит на ПП и те със свои министри ще управляват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай