За ГЕРБ изборите не са ленински съботник

Не искам внуците ми да плащат за моя популизъм, казва Красимир Велчев

За ГЕРБ изборите не са ленински съботник | StandartNews.com

Стягат ли в парламентарната група на ГЕРБ редиците за вота догодина? По съвест или "равнис" по премиера ще гласуват за цигареното вето в кръчмите? И гузни ли са пред песнионерите, че не раздадоха обещаната пенсия за Коледа? "Стандарт" попита шефа на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.  

- Г-н Велчев, доволен ли сте от 2012 г. - последната преди парламентарните избори?

- Да. Всички предвиждания на опозицията, че групата ще се разпадне на третата година, не се случи. От което съм доволен. Смятам, че депутатите ни са истински представители на народа - от 117 души само един - Лъчезар Иванов, е за втори мандат. А опозицията няма представа за нагласите в обществото. Радвам се, че нашата група запази и дисциплината, и лоялността. Защото един мъдър човек е казал, че грам лоялност се равнява на килограм интелект. Явно нашите депутати имат достатъчно интелект...

- В килограми...

- (засмива се) Да - количествено и качествено. Използвам преди Нова година да им благодаря. Гордея се, че съм в тази парламентарна група и я ръководя. Упрекват ни, че политиката ни не е постоянна. Това не е вярно. Опитваме се да се съобразим с максимално повече хора. За нещастие доволните си мълчат.

- Е, ще го изразят на изборите...

- Да. А недоволните излизат.

- Вие "за" или "против" либерализирането на режима за пушене в заведения ли сте? Защото премиерът Бойко Борисов първоначално прехвърли решението в парламента, а после каза, че ще си подаде оставката, ако свалите пълната забрана?

- Аз не исках да изразявам досега мнение, за да не бъда упрекнат, че давам тон на депутатите как да гласуват. Всеки ще даде вот по съвест. Аз съм човек от бизнеса, за мен е много важно в момент на криза да не се вреди на малкия и семейния бизнес. Против крайни мерки съм. А и в себе си съм дълбоко убеден, че няма доказателства, че тютюнопушенето е толкова вредно за здравето. Може да се спори много. Факт е, че има известни личности, пушили цял живот и доживели 90 г.

- Т.е. смятате, че трябва да се разреши в заведения да има зали за димене?

- Винаги съм се стремял да спазвам едно златно правило - демокрацията е това, че всеки може да прави каквото иска, но без да пречи на останалите.

- Ако при гласуването след Нова година част от ГЕРБ подкрепи дименето в заведенията, няма ли да си бламирате премиера? Опозицията ви обвинява, че разигравате театър и отвличате вниманието от сериозните проблеми...

- Можете да зададете въпроса така - опозицията да не би да се уплаши, че премиерът ще подаде оставка и не подкрепиха връщането на старото положение? Това не е театър. Нали Станишев щеше да подкрепи малкия и средния бизнес? Отсега мога да ви кажа, че той няма да дойде в залата при гласуването. Всички очакваха ГЕРБ да поемем ангажимент към ресторантьорите. И когато разбраха, че няма да гласуваме под команда, започнаха да се чудят как да лавират.

- Изненадахте ли се, че опозицията отложи за след референдума вота на недоверие?

- Не. Те знаят, че един вот е безсмислен. Защото в исканията им няма нищо смислено. Целят само да привлекат вниманието на медиите и поддръжниците на опозицията да видят, че тя още съществува. Когато се иска вот, трябва с факти да се докаже вината на управляващите. А опозицията не казва нищо конкретно. Говорят размито.

- На вас комфортно ли ви е, че няколко месеца създавахте очакване за коледни надбавки, а накрая обявихте, че няма пари? Опозицията ви обвини в гавра с пенсионерите.

- От 3 години и половина слушаме, че ГЕРБ проявява геноцид към някои слоеве в обществото. Ако сме намалили пенсиите и доходите, да говорят за неправилно управление. Ние говорим за принципи - не искам след управлението ни България да наподобява Гърция. Много е лесно да се вземат заеми, държавата да задлъжнее към банки, но да вдигнем пенсиите, да дадем коледни надбавки. Аз не искам да чувствам вина, че моите деца и внуци ще плащат за управленски решения, взети от популизъм.

- Като човек от бизнеса не можете да не признаете, че покупателната способност на хората рязко спадна. За голяма грешка на ГЕРБ се сочи, че в началото на мандата правителството не се разплати с бизнеса и се създаде голяма вътрешнофирмена задлъжнялост, което повлече частниците надолу...

- Има един парадокс, в който може би е наличен психологичен елемент. Аз също не мога да си обясня защо в момент, в който се казва, че доходите намаляват, че покупателната способност пада, в същото време влоговете в банките се увеличават. Може би, както хората казват, бели пари за черни дни.

- Откъде са те?

- Ами не знам. Моите влогове са намалели...

- На 27 януари предстои референдум. Отсега е ясно, че дори хората да се обявят за ядрена енергетика, няма да се възражда АЕЦ "Белене", а по-скоро ще се прави нов блок в АЕЦ "Козлодуй". Вие имате ли вътрешна убеденост, извън политиката, как да се гласува?

- Лошото е, че дори такъв важен въпрос по цял отрасъл се политизира така, че хората се объркват. Аз съм "за" развитието на ядрената енергетика. Но се връщаме на предишната тема - доколко човек може да си позволи да купи или направи нещо, без да задлъжнее. Защото не става дума да се сдобиеш със скъпа играчка. Бих казал, че съм "за" "Белене", ако знам колко ще струва токът, който държавата ще бъде длъжна да купува 20-30 г. след като тази централа бъде построена. Ние казваме, че е по-изгодно, по мнението на експерти, да се направи 7-и реактор в АЕЦ "Козлодуй", защото ще струва по-евтино. И от там токът, който държавата ще купува, ще е на по-ниска цена. Искаме цената на тока да е по-поносима.

- Нито една от критиките на опозицията ли не ви е накарала да се замислите, че може и да са прави?

- Лично аз намирам, че са прави, че не е достатъчен диалогът между парламентарно представените партии. Някои обаче смятат, че ако диалогът  между управляващи и опозиция се е увеличил, значи се договарят. А не е така. Има един необходим минимум, за да може по важни въпроси да се постига консенсус.

- Но вие ръководите групата на управляващите. След ваканцията можете да поканите опозицията, за да влезете в по-добър диалог...

- Вече е късно. Получава се параграф 22 - няма дебат, защото няма доверие. А няма доверие, защото няма дебат. Навлизаме в изборна година и просто е късно да се търси дебат. А и за да го има, трябва взаимно желание.

- Предстоят кървави парламентарни избори. Целта на ГЕРБ е да повтори мандата - ще направите прецедент в новата история, ако успеете. Но как ще накарате хората отново да гласуват за вас?

- Аз смятам, че е грешно отсега да мислим как да спечелим изборите и как да се подготвим за нов мандат. Има една много хубава приказка: "Рибата в морето, те вадят тигана". Казва се също: "Ще правя каквото трябва, да става каквото ще". Не мисля, че трябва да изменяме на свои принципи и поведение, за да спечелим. Трябва да продължим да работим както досега. Като се стремим да отстраняваме грешките. Но не да работим само защото идва една дата. Като при комунизма - вие едва ли помните тези години, но в чест на 9 септември трябваше да се свърши някаква работа. Винаги съм се чудил защо в чест на 9 септември - не трябва ли да си работим непрекъснато?!

- Казвате, че изборите не са като 9 септември, че отсега да мислите за тях?

- Да. Или ленински съботник, че да почистим. Иначе да си стои мръсно ли?! Смятам, че трябва да работим така, че да изпълняваме поетите ангажименти.

- Голяма част от депутатите ви няма да са отново в парламента - медиите ги сметнахме, че са около 44 души, които не са се отличили с работа...

- Не е редно по този начин да се смятат нещата. Защото освен интрига между хората в ГЕРБ друго няма да се получи. Новина за медиите - да. Но вие виждате работата на депутатите по един начин - не казвам, че не я виждате правилно. Но изпускате дребни елементи, които са важни.

- Например?

- Ами, за начина на работа. Това, че даден депутат не влиза в обективите или не се изказва често, не означава, че не е добър народен представител. Има хора, които са по-стеснителни.

- Преди 1 г. нямахте решение дали отново ще сте депутат. Вече имате ли го?

- В политиката не правя дългосрочни програми - това ми е механизъм за вътрешна защита. За разлика от това, което съм правил във фирмата - но там е зависело само от мен и екипа, който аз съм подбрал. В политиката обаче има много "ако".

- Хобито ви е да пилотирате. Политиката с какво в летенето бихте я сравнили?

- За някои тя е парашутизъм. За други - безмоторно летене. Аз съм фен на моторното летене. Не да кацаш, защото нямаш изход. А сам да можеш да управляваш нещата. И да излетиш от място, където искаш. Не само, където има вятър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай