За 4 години изкупихме тютюн за над 100 млн. лева

За 4 години изкупихме тютюн за над 100 млн. лева | StandartNews.com

Цигарите плавно ще поскъпват заради скока на акциза през 2016 г.

90% от продукцията ни е за износ и досега продаваме успешно в Русия БТ, "Родопи" и "Стюардеса", казва Венцислав Чолаков

Венцислав Чолаков е изпълнителен директор на БУЛГАРТАБАК. Роден е на 27 ноември 1971 г. Завършил е финанси и банково дело в Стопанската академия в Свищов. Специализирал е в университет "Лутън", Великобритания, в училището за мениджмънт "Ото Бисхайм", Германия, и по програмата за обучение на висш мениджмънт Campus. От декември 1998 г. до 2006 г. работи в "Метро Кеш енд Кери България". Започва като данъчен и финансов специалист, след това е финансов мениджър и проект мениджър. Работил е и в централата на компанията в Германия.

От април 2006 г. е финансов директор и управител на "Билла България". От ноември 2011 г. е изпълнителен директор на "Булгартабак".

- Г-н Чолаков, БУЛГАРТАБАК е едно от големите структуроопределящи предприятия у нас. Как приключи за компанията финансовата 2014 г.?

- 2014 г. беше поредната успешна година за компанията, тъй като ние продължихме тенденцията от последните 4 години за ръст на продажбите и те надхвърлиха 500 млн. лв. В натурален обем достигнахме 29,2 млрд. къса, което е ръст от 8,6% спрямо миналата година и почти 50% ръст спрямо 2011 г., когато реализираният обем беше 19,7 млрд. къса. 90% от нашата продукция е за експорт.

Тези по-високи резултати ще ни дадат възможност през 2015 г. да разпределим печалба и да изплатим дивидент за периода 2014-а и преди това в размер на 3,8 до 4,3 лв. на акция, или над 30 млн. лв. Смятам, че това е добра новина за хилядите акционери на БУЛГАРТАБАК.

От друга страна, годината не беше лесна, тъй като през първото пологодие на 2014-а беше направен брутален опит за смяна на управлението и превземането на компанията от няколко миноритарни акционери в лицето на фалиралия банкер Цветан Василев и "Е. Миролио Финанс СА". През цялата година не престанаха и злонамерените атаки на олигархическия кръг "Капитал", които ни изкарваха от черни, по-черни. Видно от линията, която водят - щом е български бизнес, той е лош, престъпен и корумпиран, а щом е чужд - той е добър и полезен. Но ние спряхме да им обръщаме внимание, тъй като резултатите говорят сами за себе си.

- Отразява ли се икономическата криза върху тютюневата индустрия?

- Икономическата криза се отразява върху всички индустрии, но ние успяваме да компенсираме ефектите чрез развитието на нови пазари и увеличението на продажбите в региони като Адриатика, Русия и бившите страни от ОНД, Югоизточна Азия и Близкия изток. Българските продукти са добре приети и познати и аз искам да приканя българските компании да не се страхуват и да се насочат към тези пазари. При високото ниво на глобализация, което съществува в момента, е почти невъзможно за никой бизнес в сектора на производството да оцелее без експортна ориентираност. А без силни български производствени компании икономиката ни винаги ще крета.

- Забраната за пушене на обществени места намали ли потреблението на тютюневи изделия?

- Трудно е да се изчисли какъв е ефектът от тази мярка, тъй като факторите, които влияят върху тютюнопушенето, са комплексни. Българският пазар на тютюневи изделия се е свил с около 1,5% през 2014-а, но каква е причината за това е трудно да се отговори. Моето мнение е, че голям ефект няма и въпросът е по-скоро политически и негативен икономически за българските ресторантьори и хотелиери. Всички знаем за ръста в пътуванията на българите в Сърбия, където такива мерки няма. Има стотици примери, които доказват, че прекалената регулация води единствено до ръст на разходите за администрация, която да контролира и, респективно, корупция.

- Имаше идеи в Еврокомисията кутиите за цигари да са изцяло бели с цел да се избегне рекламата. Ще има ли подобна директива и какви ще са последствията от нея?

- В Европейската комисия се обсъжда активно тази мярка, но както коментирах и по-горе, прекалената регулация често има обратен ефект. Т. нар. бели опаковки са въведени например от известно време в Австралия, но веднага станаха хит и т.нар. skins ( от англ. кожа). Това са допълнителни кутии, в които поставяте белите кутии и ефектът от бялата опаковка изчезва. Допълнително контролът върху фалшификати и контрабандни продукти става почти невъзможен.

- Тютюнопроизводители протестираха, че се бави изкупната кампания на тютюна. Стопаните не бяха доволни и от предлаганите цени. Как се разви ситуацията?

- Проблемите на българската тютюнева индустрия са вече хронични и аз почти не мога да си спомня за изкупна кампания през последните години, която да не е била съпроводена от протести и недоволство. Недоволни са тютюнопроизводителите, защото парите, които получават за труда си, са недостатъчни. И те са прави. Недоволни са и тютюневите компании, защото качеството на българския тютюн постоянно се влошава, а очакванията за по-високи цени нарастват. Напрежението допълнително нараства и от измислени обвинения за картел и т.н. Именно затова БУЛГАРТАБАК стартира още през миналата година серия от инициативи за промяна. Първо, ние изкупихме няколко хиляди тона тютюн, без да имаме реална нужда от него, но решихме да помогнем. За последните 4 години БУЛГАРТАБАК е изкупил над 20 000 тона български тютюн за над 100 млн. лв. и тези средства са отишли в българските тютюнопроизводители. В началото на 2014 г. купихме сертифицирани семена от Института по тютюна и ги предоставихме безвъзмездно на тютюнопроизводителите, за да се гарантира поне малко чистотата на сортовете. Инициирахме и създаването на Асоциация "Български тютюн", която включва основните тютюнопреработватели и съвместно с най-големите организации на тютюнопроизводителите предложихме промени в законодателната рамка, които да дадат възможност на индустрията да започне да се самоуправлява. Проблемите ще се решат, когато българският тютюн стане конкурентоспособен като цена и качество и възвърне доброто си име отпреди години. През 80-те години България е произвеждала близо 180 000 тона тютюн спрямо 25-28 000 тона сега, а в хазната са влизали над 1 млрд. щатски долара годишно. Само в системата на "Булгартабак" са работили над 25 000 човека, а тютюнопроизводството е изхранвало стотици хиляди семейства. Тук е важно да уточним, че не трябва да слагаме знак за равенство между тютюнопушене и тютюнопроизводство. България се намира в сърцето на региона, в който климатичните условия позволяват отглеждането на най-качествените ориенталски тютюни в света.

Имаме много традиции и умения сред населението да отглеждаме качествен тютюн. И не на последно място, потреблението на ориенталски тютюни расте през последните 10-15 години, т.е. няма пазарен проблем. Това се доказва и от факта, че съседна Македония е удвоила производството си на ориенталски тютюни за последните 4 години. Това, което БУЛГАРТАБАК си постави за цел, е да обедини индустрията и съвместно с държавата да изработим една пазарно ориентирана средносрочна стратегия за устойчиво развитие на българската тютюнева индустрия. Ние трябва да възстановим доброто име на българските ориенталски тютюни и да ги превърнем в бранд. Само тогава могат да бъдат постигани по-високи цени и тютюнопроизводителите да получават справедливо заплащане за тежкия си труд. С развитието си от последните 3-4 години БУЛГАРТАБАК доказа, че българските продукти могат да се продават успешно и затова искаме съвместно с Асоциацията "Български тютюн", БАТИ и асоциациите на тютюнопроизводителите, както и Института по тютюна да поставим нова основа за развитие на тютюневата индустрия в нашата страна.

- Контрабандата на цигари е сериозен бич за икономиката и събирането на приходите в хазната. Какви са актуалните цифри за нелегалната търговия и какви мерки се вземат за спирането й?

- Нивата на продажби на контрабандни цигари, след големия пик през 2010 г. в размер на 35%, се движат в диапазона 18-20%. Това, което не се отчита, е големият ръст на продажба на рязан тютюн, който се използва за ръчно или полумеханизирано производство на цигари без бандерол. Според приблизителни оценки, около 2000 тона произведен в България тютюн годишно "изчезва" от статистиките, а от него могат да се произведат почти толкова цигари, колкото и се реализират през контрабандните канали. Именно затова някои тютюнопроизводители, предимно на сорта "Вирджиния", се противопоставят на планираните законови изисквания за проследяване и регистриране на производството и сделките с тютюн. Тютюнът все пак не е земеделска продукция, която може да се консумира директно, а единственото й предназначение е за производство на високоакцизни продукти, каквито са тютюневите изделия.

- Как държавата да засили контрола над продажбите на черно?

- Контролът върху продажбите на черно не може да се осъществява само с шумни акции на Агенция "Митници" и да бъде концентриран върху един или друг производител или вносител. Проверките трябва да са насочени към всички възможни канали. В България рискът ще остане винаги по-голям, тъй като ние сме външна граница на Европейския съюз. В някои европейски държави, например Австрия, тютюневи изделия се продават само в ограничен брой лицензирани обекти.

- Появиха се билбордове срещу нелегалната търговия на цигари.

- БУЛГАРТАБАК е един от инициаторите и спонсор на медийна кампания срещу контрабандата, която стартира в България на 15 януари. По този начин помагаме на нашата държава. Подобен тип кампании са дали много добър резултат в други европейски страни, например Румъния, и целят да провокират тези консуматори, които не осъзнават вредите за обществото, които контрабандата от всяко едно естество причинява.

- Очаква ли се поскъпване на цигарите?

- С оглед на планираното вдигане на акцизите през 2016 г. предполагам, че повечето компании ще започнат плавно повишаване на цените на своите продукти, за да се избегне рязко повишение в края на 2015 г.

- Как ще се отрази вдигането на акциза през 2016 г. върху цената?

- Повишението на акцизите е значително и е невъзможно неговото абсорбиране, т.е. цените ще се вдигнат със сигурност.

- Да очакваме ли нови продукти на БУЛГАРТАБАК на пазара?

- БУЛГАРТАБАК продължава да бъде лидер на българския пазар с близо 30% пазарен дял, което е съществена преднина, тъй като всички други производители, включително мултинационалните, са с под 20% индивидуален пазарен дял. Има само няколко държави в света, в които национална компания, без да има държавен монопол, е лидер в индустрията и една от тях сме ние. Това е и благодарение на новите продукти, които ние предложихме през 2014 г. Планираме нови и в бъдеще.

- Може ли да се говори за мода сред пушачите и какво се търси сега?

- Пушачите са сравнително консервативни клиенти, но има и такива, които обичат да експериментират. В резултат на засилената комуникация за вредите от тютнопушенето все повече консуматори предпочитат слим продукти и продукти с ниско съдържание на катран и никотин, което обаче не ги прави по-безвредни.

- Къде изнася БУЛГАРТАБАК и има ли нови пазари, към които се стремите?

- Нашата стратегия за развитие на продажбите е насочена основно към регионите на Адриатика, Русия и бившите ОНД страни, Африка и Югоизточна Азия. Консуматорите на тези пазари оценяват високо нашите продукти, тъй като ние спазваме всички най-високи изисквания, наложени в Европейския съюз. Допълнително на някои от тези пазари продуктите на БУЛГАРТАБАК са добре известни повече от 60 години, например Русия, където отново продаваме успешно БТ, "Стюардеса", "Родопи" и други.

- Нужна ли е държавна подкрепа за достъпа до нови пазари?

- Държавата трябва да подкрепя всеки бизнес и особено експортно ориентираните производства, каквото ние реализираме. Колкото повече български компании успеят да реализират нашия модел на развитие от последните 3-4 години, толкова по-силна ще става българската икономика и голяма част от социалните и обществени проблеми, с които се сблъскваме ежедневно, ще се решат от само себе си.

- Появиха се различни слухове за собствеността на компанията. Бихте ли изяснили кой държи акциите й сега?

- Акционерите на БУЛГАРТАБАК са няколко хиляди инвеститори. Собствеността на компанията е ясна, точна и призната. Тя е надлежно декларирана пред всички компетентни органи и законодателството в тази част е спазено на 100%. Още повече БУЛГАРТАБАК е публична частна компания и се съобразява с много повече регулации от непубличните дружества. Право на всеки частен инвеститор е да прецени каква информация да сподели в публичното пространство. Но за съжаление в някои злонамерени медии умишлено циркулират лъжи, смятайки, че многократното им повторение ще накара хората да ги приемат за истина.

Това, което е важно да се знае за една компания, е какъв е нейният принос за българската икономика. А значителният ръст в експорта на БУЛГАРТАБАК, отворените хиляди нови работни места, изкупените десетки хиляди тона български тютюни и платените близо 3 милиарда лева приходи в хазната през последните 4 години са факти, които говорят сами за себе си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай