Цацаров показа воля за промени

Цацаров показа воля за промени | StandartNews.com

Главният прокурор Сотир Цацаров представи в понеделник на премиера и шефа на парламента проект за законодателни промени, насочени срещу бегълците от правосъдието. Тяхната цел е затягане на мерките за неотклонение, налагани на обвиняеми и подсъдими по наказателни дела. Отнемане на личните карти при забрана за чужбина и електронни гривни при домашен арест са част от предложенията. Предлагаме две мнения по проекта, който предизвика много коментари.

Цацаров показа воля за промени

д-р Чавдар Стоянов, доктор по европейско, международно и международно наказателно право

Случаите, в които подсъдими избягаха извън територията на България, зачестиха през последните месеци. Съвсем естествено това предизвика обществено напрежение и чувство за несигурност сред българските граждани. Реакцията на прокуратурата не закъсня. Тя бе не само уместна, но и очаквана, защото става дума за значим обществен проблем. Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в парламента предложения за съществени промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Мерките включват отнемане на паспорти на подсъдими, реално разписване на клиенти на Темида в районните управления на МВР, носене на електронни гривни от престъпници и редица други. Срещата на обвинител номер 1 с председателя на парламента доказа, че когато има воля за реализиране на законодателни промени в интерес на обществото, резултатите не закъсняват. Стана ясно, че целта на ограниченията е да се сведат до минимум възможностите за заобикаляне на правосъдието.

Особено значима и практически важна, ако бъде изцяло правилно реализирана, е предлаганата промяна в НПК, засягаща извършители на престъпни посегателства с мярка "подписка". Изкъсо ще се следи те реално да посещават РПУ-то си по местоживеене и да слагат собственоръчно параф, че са налице, а не са напуснали пределите на страната. Освен това ще им бъде забранено да променят и адреса си по време на делата срещу тях. Липсата на такова законово задължение в момента довежда до фактическа ситуация, при която често се оказва, че подсъдими за тежки престъпления са избягали още в средата на съдебния процес. Единодействието на институциите е добър знак. То показва, че похвалите в доклада, представен неотдавна от Брюксел по отношение на цялостната работа на българската прокуратура, не са били нито незаслужени, нито напразни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай