Тревожна статистика: 80 % от пчелите у нас гинат

Къщата на Филип Тотю стои забравена в една от десетките обезлюдени махали в страната

Тревожна статистика: 80 % от пчелите у нас гинат | StandartNews.com

В някои райони на страната смъртността сред пчелите стига 70-80%. Тази страшна статистика даде специалистът-пчелар д-р Юлиян Кехайов, който изнесе лекция в първия ден от фестивала „Семе българско“ в Севлиево. Традиционното за града събитие бе открито в събота от кмета д-р Иван Иванов.

ВИЖ ОЩЕ: Севлиево изрисува българския трибагреник със семена (СНИМКИ)

„Ако пчелите изчезнат, една трета от любимите ни и познати растения също няма да съществуват. Това прави наложително те да бъдат спасени“, заяви д-р Кехайов. Според множество изследвания, свързани със завишената смъртност на пчелите, една от причините е промяната на климата. Най-страшният „убиец“ обаче се оказват пестицидите, категоричен бе той. В страната ни нерядко се използват вредни, забранени за употреба препарати, които изтребват пчелните семейства.

„След пръскане се наблюдава синдромът на „Опразнения кошер“ и в някои райони на страната смъртността на пчелите е 70 – 80%, което изправя пред фалит българските пчелари“, обясни експертът.

Пчелите са много трудолюбиви и своенравни. Те не подлежат на опитомяване и работата с тях е голямо предизвикателство. Според д-р Кехайов, за да си пчелар, е нужно да имаш сериозни познания по биология, както и да обичаш работата на открито.

Интересен факт е, че пчелата-майка и пчелите-работнички са от едно и също яйце, а развитието им зависи от храненето. Така,

ако пчелата е хранена само с пчелно млечице, тя става пчела-майка,

а ако е захранена с мед и прашец се превръща в работничка.

Животът на пчелите минава през няколко етапа, те живеят средно от 35 дни, до 6 месеца, разказа още специалистът. А за производството на един буркан мед, пчелата посещава около 10 милиона растения.

Освен мед, вторият продукт, който произвеждат, е прашец - наричан още „хляба на пчелите“, както и пчелно млечице, което съдържа всички незаменими аминокиселини.

Фестивалът

„Семе българско“ се провежда за девети път в Севлиево и бе открит от кмета на града д-р Иван Иванов с думите: „Радостен съм, че в нашия град, в самото сърце на България, отново прииждат производители, посетители, изпълнители, занаятчии, духовни хора и учени от цялата страна, за да подсилят ритуално покълналото семе на познанието. И вярвам, че много скоро то ще даде плод за идните поколения“.

Семената са в основата на тазгодишната инициатива. Именно затова – чрез използването на различни на цвят и сорт семена, посетителите получиха възможност да се включат в изработването на арт инсталация, изобразяваща един от символите на България – националния трибагреник. Първите семена в инсталацията постави именно градоначалникът.

Сред специалните гости в събота бе и фотографът Жоро Хаджиев, който през последните години е снимал десетки обезлюдени планински села и забравени места им страната ни. Експозицията му „Изчезващите български села“ разказва тъжната история на обезлюдяването на стотици махали и малки населени места в страната. Сред тях – и махала Гърците, във Вонеща вода, Търновско, където е къщата на Филип Тотю. 

 В неделния ден продължават и инициативите „Шанс за бебе", която подкрепя семействата с репродуктивни проблеми и  Фермерскит пазар „ОТ БГ", който е вече традиция на фестивала. Във втория ден от „Семе българско" продължават и любопитните срещи с големи имена в агросектора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай