Спрете болестта, преди да се появи

Спрете болестта, преди да се появи | StandartNews.com

Д-р Петър Кътев

"Спрете злото, докато не съществува, задръжте болестта, преди да се появи". До такъв фундаментален извод е достигнал древнокитайският философ и даоист Лао Дзъ. Разбира се, макар и труден за възприемане, а пък да не говорим за изпълнение, този съвет би лишил до голяма степен страдащите от страданията им. Ако сте се замисляли, в този свят единствено предприемчивите и интиутивни хора печелят, просто защото умеят да предусещат и предотвратяват кризи. Същото се отнася и за заболяванията. Успееш ли да разбереш за тях в зародиш или дори още преди да са се превърнали във факт, е най-добре. Но за тази цел човек трябва да е осъзнал, че да отлагаш нещо във времето, каквото и да е то, е изворът на бедите. Николай Пирогов казва следното важно нещо: "Бъдещето принадлежи на превантивната медицина. Тази наука, вървейки ръка за ръка с лечебната, ще донесе несъмнена полза за човечеството". И това е самата истина.

1 Въпрос.
Защо ни изненадват нови бактерии?

Няма панацея, лекуваща всичко и всички

Ненапразно редица учени са хвърляли непосилни усилия през годините в полза на медицината. Те много добре са били наясно, че познаването на всеки един причинител на заболяване ще спаси милиони души по света. Един такъв човек е бил германският учен Робърт Кох, който е роден на днешната дата. Геният получава Нобелова награда за физиология и медицина през 1905 г. Престижното отличие се връчва по повод "приноса му, касаещ химията на клетката" и по-специално за неговата работа, относно "протеините, включени в нуклеинови субстанции". Сред най-големите му постижения са откриването на причинителите за заболявания като африкански възвратен тиф, холера и туберкулоза. А именно неоспоримите му успехи в областта на работата с патогенни микроорганизми го нарежда сред първооснователите на микробиологията. Пионер е и при въвеждането на дезинфекцията като противоборство с вредните микроорганизми. За наша, но и негова радост делото му е продължено от неговите ученици, превърнали се в световноизвестни бактериолози. Дори и към този момент световната научна общност не спира да разгадава и търси нови способи за справяне с патогенните причинители от ново поколение.

Сравнително наскоро фокусът попадна върху един микроорганизъм, който обичайно не предизвиква заболяване у хомо сапиенс. За изненада обаче проучване показва, че именно той е отговорен за сериозна инфекция и поне 18 смъртни случая. Касае се за бактерията Elizabethkingia. Името си тя получава от нейната откривателка - микробиологът Елизабет Кинг, която я открива през 1959 г. Но едва преди няколко месеца става ясно, че красавицата, ширеща се из Уисконсин, САЩ, е далеч по-различна от традиционно познатата. Според д-р Холи Филипс тя е в състояние да предизвика не само сериозни инфекции на кръвта, но и менингит. Симптомите при наличието на Elizabethkingia в човешкия организъм включват треска, главоболие, болки във врата, задух, както и инфекции на кожата. Застрашени от усложнения са новородени, възрастни и хора с неизправна имунна система. Неприятното в случая е, че наличното ефикасно лечение е контрирано от висока резистентност. Типичната среда, в която се намира патогенът е почвата и речните води. При човека се изолира предимно от кръвта, но при някои се открива и на необичайни места, като респираторната система и мускулите. Та в този контекст можем да изведем следния извод: малките гадинки са като откриватели на нови планети. Намират такава и отиват да разберат дали на нея може да вирее живот. А хареса ли им новият дом- няма гонене! За това се казва, че преди старта на каквото и да е лечение първо се започва с търсенето и локализирането на причинителя на заболяването. Това важи особено много за по-тежките заболявания, определяни като бича на 21 век. Тук холистичната медицина идва в голяма помощ на конвенционалната такава, тъй като при нея се наблюдава един по-широк поглед върху човешкия организъм. Тя работи не само на физическо, но и на емоционално и духовно ниво. Когато започва лечението на един човек, трябва да се обърне внимание на редица фактори като начин на живот и нужди. И запомнете: процесът на изцеление при всеки е индивидуален! Няма такова животно като панацея, лекуваща всичко и всички! Колкото по-рано се осъзнае това, толкова по-малко тревоги и сълзи ще има. Също толкова важно е и правилото за превенцията на заболяванията. То не е измислено, защото някой е имал много свободно време и се чудел какво да го прави. За тази цел хората по света редовно "уважават" своя лекар и си правят поне критичния минимум от изследвания. Манията за пестене на пари от здраве винаги води до умопомрачителни разходи и несигурен край. Именно поради тази причина така наречените тежки коварни заболявания взеха превес.

2. Въпрос
Защо е толкова трудно лечението на рака?

Химиотерапията крие много рискове

Нека да обърнем внимание на така "модерния" рак. За напредналите икономики още в началото на 20 век е станало ясно, че зад диагнозата стоят някои видове инфекции. На по-късен етап тезата научно се затвърждава, като изрично се подчертава, че определeни вируси, бактерии, паразити, микози, водещи до хронични възпалителни инфекции, повишават риска за развитие на рак в даден момент. Например някои вируси засягат гена вътре в клетката, контролиращ растежа й. Тези вируси могат да импортират техния ген и да предизвикат неконтролируемо завишено делене на клетката. Някои инфекции могат да предизвикат дългосрочно възпаление в част от тялото, изтощаващо имунната система, което е равно на рак. Например нелекувана и хронифицирала инфекция с Хламидия трахоматис в комбинация с папилома вирус е в състояние да повиши вероятността от рак на маточната шийка. Чернодробни метили като Opisthorchis viverrini и Clonorchis Sinensis са свързани с повишен риск от развитие на рак на жлъчните пътища. Това са фини канали, свързващи ензимите на черния дроб с червата. Демек инфекцията с "пичовете" идва от червата. Така че внимавайте какво си слагате в устата. Schistosoma haematobium е паразит, обитаващ водата на някои страни в Близкия изток, Африка и Азия. Инфекцията с него (шистозомиаза) е свързана с рак на пикочния мехур. През 2015 г. се наблюдава много интересен случай, който би могъл да бъде наречен феноменален. Става дума за имунокомпрометиран индивид с тения, претърпяваща злокачествена трансформация, която от своя страна води до собствени метастази. Необикновеното за учените в случая е, че тези метастази поразяват клетките на самия паразит. Така те очертават нов болестен механизъм, свързващ инфекцията и рака.

И сега стигаме до въпроса: защо е толкова трудно и упорито лечението на раковите заболявания. След диагностицирането им пътищата за лечение не са много. Проблемът е, че макар и елиминиран, на по-късен етап той се появява на коренно различно място. Вероятно това се получава така, защото същинската причина не е отстранена. На прицел е последствието, наречено раково образувание. Според световноизвестния немски лекар д-р Рике Хамер, работещ като главен интернист в раковата клиника в Мюнхен, една от най-големите грешки е използването на химиотерапията. За него всяко едно заболяване, включително и това, произхожда от психична травма и изживян шок. Тоест в основата стои вътрешен конфликт. Макар и част от света на медицината, той твърдо заявява, че лъчетерапията има силно токсичен ефект. Поради факта, че радиоактивността разрушава здрава тъкан, както и костно вещество, в което се образуват кръвни клетки. Така при евентуално възстановяване на организма, по време на лечението ще се наблюдава левкемия. От друга страна, Националният институт по рака в САЩ заедно с влиятелно научно-медицинско списание смело обявяват, че се наблюдава хипердиагностика и хиперлечение при рака на млечната жлеза. Според тях в Щатите 1,3 милиона са станали жертва за последните 30 г. Докладът, който се появява на бял свят и подкрепя горната позиция, съобщава, че "ракът на млечната жлеза", популярен и с името инкапсулиран карцином на млечния проток, не спада към злокачествените и поради тази причина не би следвало да бъде лекуван с химио- и лъчетерапия, мастектомия и лапектомия. Основателят на проекта "Архив на научните медицински разработки" д-р Сайър Джи представя внушителен брой изследвания от различни страни, с които на практика доказва, че завишеният брой диагнози "рак на щитовидната жлеза" всъщност представляват неправилна диагностика и класификация. А проф. д-р Хардин Джоунс от Калифорнийския университет, занимаващ се 25 години с раково болни твърди, че диагностицираните с последен стадий, но неподложени на операция-химиотерапия-лъчетерапия, живеят средно 4 пъти по-дълго, спрямо тези, подложени на официалната тройка лечение. За това както е казал Парацелз: "Най-доброто средство за всички болести са силна воля и силен разум". И не забравяйте, че: "Наличието на добър лекар в града е благодеяние Господне".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай