Службогонство и лутане подхлъзнаха ДСБ

Службогонство и лутане подхлъзнаха ДСБ | StandartNews.com

Няколко неща направиха впечатление в призива на депутатите от ГЕРБ Цвета Караянчева и Александър Ненков към премиера Борисов да освободи от всички ръководни постове в държавата хората на Радан Кънев и ДСБ. Първото е на равнището на ПР-а. Това е изключително видим ПР ход от страна на ГЕРБ, който цели да покаже две неща. Първо, че ГЕРБ не е Бойко Борисов и, второ, че видимо взаимоотношенията между ГЕРБ и ДСБ не са добри. Това публиката задължително трябва да види. Далеч съм от мисълта, че тази акция не е синхронизирана с премиера Борисов. Структурата на ГЕРБ и ролята на Борисов в нея е такава, че почти напълно се изключва възможността за солово изпълнение от страна на депутати, без това да е част от концепцията на премиера. Едва ли може да говорим за разнобой между парламентарната група на ГЕРБ и правителството. По-скоро става дума за ПР ход, който цели да покаже на публиката, че има една еманципирана парламентарна група със самостоятелно мислене, което ще отвърже ръцете на Бойко Борисов. За да каже той: "Аз много ви обичам и продължава да е така, но не мога да направя нищо. Вижте, че партията иска друго!". Зад този ПР ход прозират още няколко неща. Едно от тях е конкуренцията за овладяване на властови ресурси. Тя е голяма.

В българския политически елит и по-конкретно в ГЕРБ преобладава политическа култура, която предполага властта да се мисли именно през консумация на властови ресурси. Нормално е да се мисли в посока: "Защо не нашите хора да са на властови позиции, а другите". Това е естествен процес и сега е удобен момент хора от ГЕРБ да получат каквото им се полага във властта. Защото в тази коалиционна формула най-ощетени са от ГЕРБ. Те могат да консумират много повече власт, отколкото към момента.

От друга страна, това е поредното припомняне, че от ДСБ само Радан Кънев и Атанас Атанасов са в опозиция. Явно, че останалите активисти на ДСБ нямат против да участват във властта. Това говори за неособено хармонични отношения в партията. Лидерът и част около него са в опозиция, но близките техни хора и елитът на ДСБ не искат да са в опозиция и не подават оставки. Тепърва предстои да видим как ще се разреши проблемът. Не мисля, че на Борисов ще му е трудно след този ПР ход да намери начин, за да освободи тези властови позиции за хора от ГЕРБ.

Докато все още могат да са на власт и да се възползват от възможността да разпределят властови ресурс, лидерите в Реформаторския блок няма да клатят лодката. Предвиждам по-скоро консервативно поведение. Реформаторите със сигурност си дават сметка, че в следващо управление мястото им не е сигурно. Последната година и половина за огромно съжаление показа, че реформаторите участват във властта заради постовете, а не заради реформите. Тъжно е най-малкото защото те успяха да подведат активна и действена част от българското общество.

Не виждам как опитът ДСБ и Радан Кънев да се разкажат като добрите ще успее, те просто изгубиха много време да се лутат в това дали да са управляващи или опозиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай