Очаквам по-евтини книги и повече поезия

Намаляването на ДДС ще свали цените, ще позволи повече заглавия и ще подобри качеството, казва Велизара Добрева

Очаквам по-евтини книги и повече поезия | StandartNews.com

Въвеждане на ставка от 9 на сто ДДС за книгите бе изненадата, която правителството предложи неотдавна. Как това ще промени книжния па-зар и доколко той бе засегнат от корона кризата, "Стандарт" потърси за мнението на председателя на Асоциация "Българска книга" Велизара Добрева, изпълнителен директор на издателство "Егмонт - България".

  • По време на кризата се търсеха романи, детски книжки и наръчници за самоусъвършенстване
  • Намаляването на ДДС ще свали цените, ще позволи повече заглавия и ще подобри качеството, казва Велизара Добрева

Четящите хора са истинският двигател на икономиката

Ще нараснат доходите на писатели, преводачи и илюстратори

Ще има повече средства за литературни фестивали и турнета из страната

- Госпожо Добрева, издателският бранш най-сетне се пребори за дългоочакваното намаление на ДДС до 9 на сто. Как ще се отрази това на цените на книгите и на издателите?
- Ние сме изготвили едно официално становище, което миналата седмица предоставихме на комисията по култура и комисията по бюджет и финанси в парламента, преди гласуването за влизане на първо четене. Там сме разработили какви са очакванията на издателския бранш като ефект от намаляването на ставката на ДДС върху книгите. Нещата, които очакваме да се случат, са няколко - те зависят от самите издатели, от вида на заглавията, дали са по-комерсиални или по-нишови. Но крайният резултат при всички случаи ще е положителен - както като възвръщаемост на средства към държавния бюджет поради увеличаване на потреблението, така и за самите читатели.
- Какво очаквате?
- Едното очакване е за намаление на цените на книгите. То ще зависи от издателите, като при това намаление крайният резултат означава по-голямо потребление. Друга възможност, която анализирахме и очакваме, е издателите, които са се канели да пуснат на пазара по-нишови книги за определена аудитория, които по принцип са с по-малки тиражи, сега да имат по-голяма свобода и стимул да го направят заради тази намалена разходна част. В дългосрочен план очакваме увеличение на броя на заглавията на пазара. Още по-голямо разнообразие - както жанрово, така и по възрастови групи. Очакваме и повече заглавия от по-трудните за издаване жанрове като поезия. Това отново води до по-високо потребление, защото така на българския читател ще бъде предоставена още по-голяма гама от заглавия. Третата възможност, която очакваме, е дори в случаите, когато няма намаление на цената на дадена книга, тогава в цялата верига ще се акумулират допълнителни средства, които ще могат да бъдат реинвестирани в по-високо качество на продукцията. Очакваме по този начин да се увеличат и възнагражденията на самоосигуряващите се творци - български автори, илюстратори, преводачи. И ще има по-високо качество и на текстовете, и на превода, и на печата. Издателствата ще имат повече средства, с които да развиват допълнителни инициативи в подкрепа на четенето, които също изискват разходи - литературни фестивали, срещи с автори, турнета из страната за среща на българските писатели. Това отново ще доведе до повишаване на интереса към четенето. Очакваме, че това, което ще се случи на пазара, ще бъде комбинация от всички тези неща. Крайният резултат ще означава повече четене и по-достойни възнаграждения на творческия труд на всички хора, които участват в този процес. Защото издателският бизнес е една жива екосистема, в която много хора участват и всеки един от тях трябва да е достатъчно добре подкрепен. Ако някоя брънка страда, крайният резултат също страда. А намалението на ДДС ще доведе до положителен резултат по цялата верига. В крайна сметка всичко ще бъде от полза за читателя. И в световен мащаб също е доказано, че намалението на ставката на ДДС върху книгите с директива на ЕС е посочено като подкрепа на издателската индустрия. Защото книгата не е обикновена стока, тя носи в себе си езика, културата на една нация. Благодарение на книгата се създават четящи хора, а именно те са истинските двигатели на икономиката и добрите строители на бъдещето на една държава. Книгата има огромно значение за бъдещото ни развитие като цяло. Затова от Асоциация "Българска книга" гледаме на тази мярка не като на кризисна и не като просто намаление на един данък върху една стока. Гледаме на това като на едно мъдро решение за бъдещето на държавата.
- Как се отрази на издателския бизнес извънредното положение? Доколкото знам, дори бяха спрели да отпечатват български книги?
- От информацията за тези два месеца, спадът на продажбите е между 50 и 70 на сто. Големият удар се получи от затворените книжарници в страната. В началото работеха само книжарници на дадени вериги, и то извън големите търговски центрове, едва от миналата седмица отвориха книжарниците в моловете. Трябва да отбележим, че имаше покачване на поръчките онлайн, но тъй като онлайн търговията на книги е относително малък дял от общите им продажби, това увеличение не можа да компенсира цялостния спад на продажбите на книги. Най-тревожното бе, че издателите наистина бяха принудени през този период да спрат издаването на нови книги, бяха пуснати съвсем малко нови заглавия. Това е доста тревожен момент, защото за читателя е много важно да има нови заглавия, а ние живеехме през цялото време чрез продажбата на складовите количества, с които разполагахме. Също така, символ на развитието на всеки бизнес, е създаването на нова продукция. Сега колегите започнаха да пускат нови книги, но все още броят на заглавията не е с онези обеми, които имахме преди извънредното положение. Много важно е да се възстановим и да стигнем бързо до пускане на повече нови заглавия.
- Имаше ли фалити на издатели?
- Нямаме такава информация към момента. Това, което знаем, е, че колегите са силно притеснени, защото ликвидността е много ниска и нямат достатъчно средства за бъдещи инвестиции. В момента нашата асоциация провежда анкета сред членовете си с определени въпроси, за да получим по-подробна информация колко души са били освободени, колко са били с намалено работно време, какъв е спадът на продажбите. Надяваме се до няколко дни да имаме по-точна статистика за ефекта на извънредното положение.
- А какви книги се търсят напоследък и имаше ли някаква промяна в търсенето, когато хората останаха принудително по домовете?
- Да, забелязва се промяна в търсенето. Хората се върнаха към класиката, към утвърдени автори, поредици и жанрове. Имаше голям спад на всякаква литература, която е свързана с пътуване, пътеводители, туризъм, пътеписи. Доста голямо увеличение се забеляза в търсенето на художествена литература, детските книги също се продаваха много добре. Това е статистиката от поръчките през интернет. Утвърдени силни автори и жанрове бяха сред най-търсените, както и книги, които са свързани с психология и самоусъвършенстване. Може би доста от хората, затворени вкъщи, използваха това време, за да развият себе си и да се подготвят за следващия етап. Или пък да преодолеят психически изолацията. Направи ми впечатление, че се търсят и по-обемни романи, с повечко страници. Самите хора четяха доста, когато бяха затворени вкъщи. Асоциацията ни е член на Европейската асоциация на книгоиздателите и информацията ни оттам сочи, че четенето доста се е увеличило, но основно хората са чели книги, които са били закупили преди, но поради забързаното ежедневие не са успели да прочетат. Купували са много книги, които или са им били препоръчани от приятели, или са от автори и жанрове, които са следели по принцип. Но самият акт на четене за удоволствие се е увеличил и ако това се задържи, ще бъде огромна подкрепа за развитието на книжната индустрия от страна на читателите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай