Растящ оптимизъм вдига рейтинга на властите

Растящ оптимизъм вдига рейтинга на властите | StandartNews.com

Две трети от българите се боят от тероризъм и Ислямска държава, твърди Галъп

Първите сто дни на новата власт донесоха известно обществено успокоение. Доверието в институциите и икономическият оптимизъм останаха ниски, но са чувствително по-високи в сравнение с времето преди съставянето на втория кабинет на Бойко Борисов. Това заяви социологът от Галъп Интернешъл Първан Симеонов при представянето на последното изследване на агенцията, проведено в периода 9 - 15 януари сред 1009 души. 32% имат доверие в правителството, докато 56 на сто не му вярват.

Наблюдава се типичният за всяка нова власт рестарт в доверието към правителство и парламент. С подобни нива на доверие започваха правителствата "Станишев" и "Орешарски". Много по-високи обаче бяха началните рейтинги на кабинетите "Сакскобургготски" и "Борисов 1" - в първите месеци от управлението си тези правителства имаха доверие от около и над 50%, които решително превъзхождаха недоверието, допълни Симеонов.

Рейтингът на парламента по традиция остава нисък - 21 на сто доверие и 67% - недоверие. По този начин подкрепата за парламента остава всъщност много по-ниска от сумарната подкрепа за управляващите партии. Президентът остава със стабилни, но сравнително ниски нива на подкрепа от около една трета от българите. Повече от 50% обаче нямат доверие в институцията. Все пак Плевнелиев е традиционно една от най-одобряваните личности в страната.

"В последните месеци расте делът на оптимистите - към февруари те са 23%, а песимистите са 62%. Сегашните данни обаче са видимо по-добри в сравнение с края на кабинета "Орешарски", когато песимистите достигаха и близо до 70%, а оптимистите оставаха трайно под 20%", коментира политологът Димитър Ганев. Сравнително ниско е желанието за предсрочни избори - 15% са готови да отидат до урните, което е с три пъти по-малко от преди година.

Слаба е и готовността за участие в протести

срещу правителството - едва една десета от запитаните са готови за бунт. "Съществува висока степен на умора от времената на протести и нестабилност, известно изтощаване на протестната енергия и преобладаващо желание за стабилност", подчерта Ганев.

Към началото на февруари 41% очакват икономическото положение да се влоши през 2015 г., 31 на сто очакват да остане същото, а 16% очакват то да се подобри, заяви социологът Евелина Славкова. Колкото до личните финанси, 8% очакват материалното положение на семейството им да се подобри, 27% смятат, че то ще се влоши, а 50% - че ще остане същото. През есента на миналата година картината изглеждаше доста по-неприятно - с 36% очакващи влошаване. Политическите настроения влияят дори и на очакванията за цените - 58% очакват те да растат, но преди три месеца са били 72%. Очакванията за безработица също са намалели - вече 17% смятат, че хората без работа ще намаляват, при не повече от 10% през лятото и есента. За отбелязване е обаче продължаващото постепенно възстановяване в доверието към банките. Вече 30% казват "да" на въпрос за доверие в банковата система, а 50% - "не". В края на лятото и началото на есента картината беше 20 на 60, допълни Славкова.

Въпреки успокоението на повърхността актуалните обществени страхове не са се изпарили. Близо две трети споделят опасността от терористична атака или пък от "Ислямска държава". Също близо две трети споделят опасението, че

страната може да се окаже без пари за пенсии

Оптимистично е, че също близо две трети са убедени, че в България съществува свобода на словото.
Общественото мнение по отношение на войната в Украйна показва надвес на известен проруски сантимент - по-големи са дяловете на онези, които са склонни да намират натиск от страна на САЩ - и тук две трети. Доверието в Русия пък се движи на нива от около две пети, а в САЩ - около една четвърт от българите

Образът на Европейския съюз неизменно остана с много висок авторитет - около 60% доверие. Очаквано по-различно стоят нагласите спрямо НАТО - с около една трета доверие. Пактът не се приема еднозначно. Привържениците на БСП са доста резервирани. По-сдържани в оценките си бяха и другите основни електорати.

Българите са критични и за работата на институции при бедствия - 73% смятат, че властите не се справят добре, а 15% са на противоположното мнение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай